حق اولاد کارگران+ جدول مبالغ حق اولاد

تاریخ انتشار: 1402/01/20

حق اولاد کارگران+ جدول مبالغ حق اولاد

در حقوق پرداختی افراد شاغل که دارای فرزند هستند مزایایی در نظر می گیرند که یکی از آن مزایا حق اولاد کارگران است. قوانین مربوط به حق اولاد یکی از مهم ترین قوانین تامین اجتماعی است که آشنایی با آن قوانین برای تمام افراد شاغل ضروری است . در این مقاله می توانید با محاسبه حق اولاد و شرایط آن آشنا شوید. پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

منظور از حق اولاد کارگران در قانون

بر اساس قانون تامین اجتماعی، تمام افراد شاغل در بخش خصوصی و دولتی که دارای فرزند و همچنین تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند پایان هر ماه علاوه بر حقوق ، مبلغی را تحت عنوان حق اولاد دریافت می کنند. حق اولاد در واقع کمک‌ هزینه‌ای برای مخارج فرزندان بیمه شده ی کارگرهاست.

توجه:

در صورتی که کارفرما، کارگر را بیمه نکند یا حق بیمه ی او را در بعضی از ماه ها رد نکند، جریمه ی بیمه نکردن کارگر توسط کارفرما، در مورد او، اعمال می شود که این جریمه، دو تا ده برابر حق بیمه ی معین شده در قانون کار و قانون تامین اجتماعی است.

به طور کلی برای بحث حق اولاد باید به دو قانون تامین اجتماعی و مدیریت خدمات کشوری، مراجعه کرد.

در واقع حق اولاد، شامل دو گروه می شود :

1-کارگران و بازنشستگان مشمول قانون کار و قانون تامین اجتماعی

2-کارمندان و بازنشستگان مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری.

- قانون تامین اجتماعی و قانون مدیریت خدمات کشوری، مزایای متنوعی را برای مشمولین خود، ( کارگران و کارمندان)، فراهم کرد که بعضی از این مزایا، مانند حق مرخصی، بین هر دو گروه، مشترک است و برخی دیگر از مزایا، مانند پاداش پایان خدمت، فقط  مخصوص یک گروه (کارمندان) می باشد.

حق اولاد از جمله مزایای مشترک میان این دو گروه است، که با توجه به اینکه شرایط دریافت و میزان آن، برای کارگران و کارمندان و همینطور بازنشستگان تامین اجتماعی و کشوری ، متفاوت است، باید مورد بررسی قرار دهیم.

 

حق اولاد کارگران 1401

 

شرایط حق اولاد

حق اولاد کارگران تا پیش از سال 1392 فقط به 2 فرزند تعلق می‌گرفت اما از 1401  به بعد، فارغ از تعداد فرزندان به تمام فرزندان تعلق می‌گیرد. شرایطی نیز وجود دارد که در ادامه توضیح می دهیم:

- فرد تحت بیمه  تامین اجتماعی باید حداقل 720 روز یا به عبارتی دو سال بیمه داشته باشد.

- فرزندان فرد تحت بیمه باید سن کمتر از 18 سال داشته باشند. برای فرزندان بالای 18 سال در صورت اشتغال به تحصیل، پرداخت حق اولاد ادامه دارد.

- برای فرزندان پسر در صورت ادامه تحصیل تا سن 26 سالگی امکان دریافت حق اولاد وجود دارد. در مورد فرزندان دختر نیز تا زمان ازدواج حق اولاد پرداخت می‌شود و در صورت طلاق دوباره ادامه می یابد.

- اگر  زن و شوهر هر دو در یک کارگاه یا کارگاه های جداگانه مشغول به کار باشند، بنابر مواد 86 و 87 قانون تامین اجتماعی در صورت داشتن شرایط لازم (پرداخت 2 سال حق بیمه)  حق اولاد به هر دو آنها تعلق می‌گیرد. این پرداختی به جنسیت فرزندان مربوط نیست و به طور مساوی پرداخت می شود.

- اگر طبق گواهی کمیسیون پزشکی فرزند فرد تحت بیمه به علت بیماری یا نقص عضو و معلولیت قادر به کار کردن نباشد پرداخت حق اولاد ادامه دارد.

آیا حق اولاد کارگران با حق عائله مندی یکسان است؟

در بخش خصوصی حق عائله مندی همان حق اولاد است اما برای کارگران بخش دولتی این دو مفهوم با هم تفاوت دارد. در واقع کارمندان دولتی به همراه دریافت حق اولاد از حق عائله مندی برای همسر نیز برخوردار می‌شوند. البته در بخش خصوصی نیز کارفرما می‌تواند حق عائله مندی را به عنوان مزایا برای کارمندان در نظر بگیرد. حق عائله مندی شامل افرادی است که شرایط زیر را دارند:

- مردانی که همسران آنها به دلایلی از کارافتاده محسوب شوند.

- بازنشستگان تامین اجتماعی

- برای فرزندان دختر درصورتی که شاغل و متاهل نباشند.

- برای فرزندان پسر زیر 18 سال کمک هزینه عائله مندی پرداخت می شود.

- در صورتیکه دختر پس از طلاق تحت تکفل پدر باشد، به او نیز حق عائله مندی تعلق می گیرد.

- زنانی که به تنهایی وظیفه سرپرستی خانه را بر عهده دارند.

حق عائله مندی به کارگران بازنشسته‌ ی دارای شرایط لازم، تعلق می گیرد.

 شرایط مربوط به بازنشستگان ، به شرح زیراست:

- اگر بازنشستگان مرد از کار افتاده و همسر دائمی آن‌ها در قید حیات باشد.

- در صورتیکه بازنشستگان زن، شوهر نداشته باشند.

- اگر زنان بازنشسته، دارای فرزند پسر کمتر از 18 سال باشند.

 - اگر سن پسر یا پسران بازنشستگان زن، بیشتر از 18 سال باشد ولی  نقص عضو و یا بیماری خاصی که توانایی کار کردن نداشته باشند، تایید شده باشد.

نکات مهم در مورد حق اولاد کارگران

- با توجه به اینکه پرداخت حق اولاد کارگران بر عهده کارفرما است اگر کارفرما از پرداخت آن چشم پوشی کند طبق تبصره ماده 87 قانون تامین اجتماعی کارگر می‌تواند موضوع را در مراجع حل اختلاف اداره کار پیگیری کند. اما بسیاری از کارگران حتی اگر این حق را دریافت نکنند، از ترس اخراج یا تعدیل نیرو برای شکایت اقدام نمی‌کنند.

- طبق شرایط حق اولاد ، حداقل 720 روز بیمه برای دریافت حق اولاد لازم است. در واقع کارگرانی که وارد یک شغل می‌شوند در تمام دوران آزمایشی خود حق اولاد دریافت نمی‌کنند و باید دو سال صبر کنند تا به آن ها تعلق بگیرد و این زمان بسیار طولانی است.

- علاوه بر این مبلغ حق اولاد در مقایسه با مخارج موجود ناچیز است و در حل مشکلات معیشتی کارگران اثرجدی نمی‌گذارد

 

حق اولاد کارگران 1401

 

میزان پرداختی حق اولاد کارگران طبق ماده 86

به موجب ماده 86 قانون تامین اجتماعی میزان حق اولاد کارگران معادل با سه برابر حداقل مزد روزانه کارگر ساده است. مبلغ حق اولاد به صورت سالانه تغییر می‌کند، چون دستمزد کارگرها در هر سال متفاوت است.

در اصل مبلغ حق اولاد، ضریبی از افزایش حداقل مزد روزانه است.

روش محاسبه حق اولاد کارگران

    • برای محاسبه حق اولاد در بخش خصوصی , حداقل دستمزد روزانه آن سال در عدد 3 ضرب و حاصل در تعداد فرزندان ضرب می شود. یعنی:

 

    • 1 × حداقل دستمزد روزانه × 3 = حق اولاد برای یک فرزند



حق اولاد 1401 کارگر

 

- با توجه به اینکه حقوق روزانه کارگر در سال 1401 برابر است با: 1.393.250 ریال. برای محاسبه حق اولاد باید این عدد در 3 ضرب شود:

 

4.179.750= 3× 1.393.250

 

بنابراین حق اولاد در سال 1401 برای هر فرزند مبلغ 4،179،750 ریال است.

حق اولاد برای یک فرزند در بخش دولتی = 14% × ضریب سالانه × حداقل حقوق مبنا

جدول مبالغ حق اولاد کارگر (ماهیانه) در سال 1401


تعداد فرزند محاسبه مبلغ به ریال شرح
1 1×3× 1.393.250 4.179.750 برابر 3 روز حداقل مزد سال 1401
2 2×3× 1.393.250 8.359.500 برابر 6 روز حداقل مزد سال 1401
3 3×3× 1.393.250 12.539.250 برابر 9 روز حداقل مزد سال 1401

 حق اولاد و حق عائله مندی - سال 1402

به گزارش خبرگزاری تسنیم ، رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور خبر داد: حق عائله‌مندی در سال 1402 با میزان 50 درصد افزایش به نزدیک 900 هزار تومان و حق اولاد با صددرصد افزایش به 400 هزار تومان خواهد رسید.

میثم لطیفی معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان  استخدامی کشور گفت: در حال حاضر حداقل حقوق 6 میلیون و 600 است که البته با شرایط اقتصادی فعلی همین هم کفاف زندگی خیلی از افراد  را نمی‌دهد.

وی در مورد شیوه ی افزایش حقوق در سال 1402 الگوی ثابت برای افزایش حقوق را مبنای عدالت عنوان کرد و گفت:‌ اگر حقوق با الگوی ثابتی در حکم کارگزینی افزایش یابد، عدالت اجرا خواهد شد و مبنای الگوی درصدی، الگوی مناسبی برای افزایش حقوق نیست، زیرا فردی که بیشتر می‌گیرد، با الگوی درصدی به نسبت حقوقش افزایش پیدا می‌کند و این عدالت نخواهد بود.

سوالات متداول

1- اگر فرزند کارگر دارای معلولیتی باشد برای دریافت حق اولاد شرط سنی لازم است ؟

خیر، می تواند از حق اولاد بدون شرط سنی بهره مند شود.

 

2-میزان سابقه در تعلق حق اولاد اثر دارد ؟

خیر. تاثیری ندارد. یعنی کارگری که دو سال سابقه کاری دارد با کارگری که ده سال سابقه دارد، تفاوتی در دریافت حق اولاد ندارند.

 

3- روش محاسبه حق اولاد کارگران در 1401 به چه نحو است؟

حداقل دستمزد روزانه در سال 1401 برابر با 1.393.250 ریال است. برای محاسبه باید این عدد را در 3 ضرب کنیم تا حق اولاد برای هر فرزند به دست آید.

 

4- اگر کارگری شرایط لازم تعلق حق اولاد کارگران را داشته باشد ولی کارفرما حق اولاد را برای کارگر پرداخت نکند کارگر حق اعتراض دارد؟

طبق تبصره ماده 87 قانون تامین اجتماعی کارگر می‌تواند موضوع را در مراجع حل اختلاف مربوط به اداره کار پیگیری کند.

 

5- زن وشوهری که هر دو مشغول به کار هستند و مشمول حق اولاد می شوند، حق اولاد به یکی از آنها تعلق می گیرد؟

طبق مواد 86 و 87 قانون تامین اجتماعی در صورت داشتن شرایط لازم ، به هر دو آنها تعلق می‌گیرد.

 

6- حق اولاد کارگران به چند فرزند تعلق می گیرد؟

تا قبل از 1392 فقط به 2 فرزند تعلق می‌گرفت اما از 1401  به بعد، به تمام فرزندان تعلق می‌گیرد.

برای اطلاعات بیشتر از شرایط مشمولین  به متن مقاله مراجعه کنید.

 

7- آیا مفهوم حق اولاد کارگران  همان حق عائله مندی است؟

در بخش خصوصی بله . حق عائله مندی همان حق اولاد است اما برای کارگران دولت این دو مفهوم با هم تفاوت دارند. برای اطلاعات بیشتر از شرایط حق عائله مندی به متن مقاله مراجعه کنید.

سخن آخر

برای آشنایی بیشتر با آیتم های دیگر مربوط به حقوق می توانید مقاله حق سنوات و پایه سنوات را ببینید.

در پایان سوالی که بین بسیاری از افراد مورد بحث است این نکته می باشد که آیا حق اولاد مشمول مالیات و بیمه می‌شود؟

مزایای مانند بن مسکن، بن کارگری و حق اولاد جز مزایای شاغل بودن است و ارتباطی با شغل ندارد اما در بخشنامه مالیاتی اشاره‌ای به مشمول مالیات نشدن این موارد وجود ندارد. با بررسی قوانین مالیاتی مربوط به حقوق به این نتیجه می‌رسیم که حق اولاد و حق عائله مندی مشمول مالیات هستند. در مقابل اما حق اولاد جزء موارد معاف از بیمه است و شامل بیمه نمی‌شود.

پیوست

مزایای کارگران:

مبلغی که علاوه بر حقوق اصلی به کارگر پرداخت می شود در یک حالت (از نظر استمرار ) به دو بخش مزایای مستمر و غیر مستمر و در یک حالت به دو نوع نقدی و غیر نقدی تقسیم می شود. در واقع می توان طبقه بندی زیر را عنوان کرد:

    • مزایای مستمر نقدی
    • مزایای مستمر غیر نقدی
    • مزایای غیر مستمر نقدی
    • مزایای غیر مستمر غیر نقدی

 

منظور از مستمر

همان طور که از نامش می توان فهمید، یعنی مبالغی که ماهیانه ( یا گاهی سالانه ) به پرسنل پرداخت می شود . مزایای مستمر در حکم حقوقی نیز ذکر می شود.

از جمله مزایای مستمر نقدی می توان حق اولاد، حق ایاب و ذهاب، نوبت کاری، حق مقام، مزایای ارزی، حق مسکن و... را نام برد.

از جمله مزایای مستمر غیر نقدی می توان استفاده از مسکن، استفاده از خودرو واگذاری از طرف کارفرما و یا برخی از مزایای غیر نقدی مانند بن یا خوار و بار و... را نام برد.

منظور از مزایای غیر مستمر

یعنی مبالغی که روند پرداختی ثابتی ندارند و ممکن است هر چند ماه یکبار به پرسنل پرداخت شود. گاهی نیز بنا بر مناسبت یا کارکرد خاصی به پرسنل اختصاص می یابد.

مزایای غیر مستمر نقدی مانند:

    • عیدی
    • پاداش آخر سال
    • پرداختی برای معالجه و درمان
    • و...


مزایای غیر مستمر غیر نقدی مانند پوشاک، ارزهای تحویلی در مناسبت هایی از جمله عید نوروز یا ماه رمضان و...

نوع دیگری از تقسیم بندی مزایا وجود دارد که به آنها مزایای به تبع شغل و مزایای به تبع شاغل گویند .

مزایای به تبع شغل

مزایایی که بر اساس شغل ( ماهیت شغل و محیط کار ) به کارگر تعلق می گیرد، مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل نام دارند. مانند مزایای ناشی از حق سختی کار ، حق جذب، حق سرپرستی

مزایای به تبع شاغل

یعنی مزایایی که به همه ی افراد شاغل اختصاص می یابد و وابسته به شغل نیست که گاهی به این مزایا ، مزایای رفاهی نیز می گویند. مانند حق اولاد، حق مسکن ، بن و...

مدیریت مشاعات ساختمان: چالش‌ها و راهکارها
معرفی نرم افزارهای حسابداری

مدیریت مشاعات ساختمان: چالش‌ها و راهکارها

مشاعات ساختمان‌ به عنوان فضاهای مشترکی که بین ساکنین مجتمع های آپارتمانی تقسیم می‌شود، نقش مهمی در کیفیت زندگی ساکنان ایفا می‌کند.

تیم تحریریه

تیم تحریریه

1403/08/17
نرم ‌افزار حسابداری ساختمان: ابزاری ضروری برای مدیریت مالی پروژه‌های ساختمانی
معرفی نرم افزارهای حسابداری

نرم ‌افزار حسابداری ساختمان: ابزاری ضروری برای مدیریت مالی پروژه‌های ساختمانی

نرم افزار حسابداری ساختمان یکی از مهم ترین ابزارها برای مدیریت مالی پروژه های ساخت و ساز.

تیم تحریریه

تیم تحریریه

1403/08/14

دانلود نسخه PDF مقاله

نظرات خود را ثبت نمایید

مشاوره رایگان