آشنایی با کاربرد ریاضیات در حسابداری؛ تفاوت های ریاضی با حسابداری

رشته حسابداری و ورود به بازار کار حسابداری در دنیای امروز طرفدار زیادی پیدا کرده است. برای موفقیت در حسابداری نیاز به برخی مهارتها از جمله مهارتهای ریاضی وجود دارد، اما این امر نیاز به سطح بالایی از ریاضیات نیست. چون در بیشتر موارد حسابداری به مفاهیم پایهای اعداد و ارقام مانند جمع، تفریق، ضرب و تقسیم آنها وابسته است و دانش عمیق ریاضی نیاز ندارد. همچنین درک نسبت و درصد در حسابداری مهم است. حال در این مقاله میخواهیم به طور دقیق تر به کاربرد ریاضیات در حسابداری بپردازیم.
تاثیر و کاربرد ریاضیات در حسابداری
مهارتهای مقدماتی ریاضی برای هر فردی چه در حوزههای مختلف حسابداری کار کند یا در زمینههای دیگر، ضروری است و اهمیت ریاضیات در حسابداری را نمیتوان انکار کرد. افراد زیادی خواهان تحصیل در گرایشهای رشته حسابداری هستند که بتوانند وارد بازار کار حسابداری و در آینده به عنوان یک حسابدار حرفه ای و موفق مشغول به کار شوند. از کاربردهای ریاضی که برخی از آنها به کاربرد ریاضیات در حسابداری مربوط میشود، میتوان به تحلیل بازار و داده های مالی، مدیریت سرمایه گذاری، محاسبه مالیات حقوق، بهینه سازی فرآیندهای تولید و توزیع و... اشاره کرد.
قبل از اینکه به بررسی آیتمهای تاثیر گذار ریاضی در حسابداری بپردازیم معرفی مختصری بر هر دو رشته حسابداری و ریاضی داریم.
معرفی مختصر و اجمالی رشته حسابداری
حسابداری به طور اجمالی رشتهای است که به ثبت، طبقه بندی، تجزیه و تحلیل و گزارشگیری از اطلاعات مالی و اقتصادی میپردازد. هدف اصلی حسابداری ارائه اطلاعات دقیق و مطمئن به افراد مختلف از جمله سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و مدیران حسابداری و مالیاتی است. علاوه بر مهارت های ریاضی در حسابداری؛ توانایی تحلیل دادهها و توجه به جزئیات نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا اگر چه بخشی از حسابداری با مفاهیم اولیه ریاضی سر و کار دارد، مهارت های دیگر نیز به همان اندازه مهم هستند. در واقع حسابداری حرفهای باید مهارتهای تحلیلی، دقت در جزئیات، تسلط بر بهترین نرم افزار حسابداری و آشنایی با استانداردهای حسابداری و قوانین مالیاتی را به اندازه کافی بداند.
معرفی رشته ریاضی
کاربرد ریاضیات در حسابداری و علوم مختلف انکار ناپذیر است. در اکثر مراکز صنعتی و تحقیقاتی دنیا افراد ریاضیدان در کنار مهندسین و دانشمندان سایرعلوم فعالیت دارند. فردی که در گرایشهای ریاضی فارغ التحصیل میشود به دلیل نظم فکری و تفکر عمیقی که در طی دوران تحصیل کسب میکند معمولا میتواند با کمی مطالعه در شغل های دیگر از جمله شغل حسابداری نیز موفق شود. چه بسا بسیاری از کارآموزان دوره کارورزی حسابداری که در حال حاضر در مشاغل حسابداری فعالیت دارند، فارغ التحصیل رشته ریاضی بودهاند. رشته ریاضی مباحثی مانند جبر، هندسه، آنالیز و آمار را نیز شامل میشود و ابزارهای ریاضی را برای حل مسائل در علوم مختلف، تحلیل الگوها و روابط عددی ارائه میدهد. ریاضی به عنوان زبان علم است و نقش مهمی در توسعه فناوری و مدل سازی پدیدههای طبیعی دارد.
تفاوت های ریاضی با حسابداری
از جمله تفاوتهای ریاضی و حسابداری موارد زیر را میتوان نام برد:
1- هدف
هدف ریاضی حل مسائل و کشف الگوها در دنیای عددی و منطقی است. در حین حل مسائل آن امکان ایجاد یک فرمول جدید وجود دارد. در حالیکه هدف علم حسابداری ارائه یک تصویر دقیق از عملکرد مالی یک سازمان یا فرد برای تصمیم گیری های بهتر مالی است و همه چیز مطابق با اصول معینی پیش میرود.
2- فرمولها و روشها
در علم ریاضی فرمولها بسیار زیاد هستند. در واقع برای هر چیزی یک فرمول ریاضی وجود دارد و گاهی برای حل یک مسئله از روشها و تئوری های مختلفی استفاده میکنیم. همین موضوع منجر به سخت تر شدن ریاضی میشود در حالیکه حسابداری دارای فرمولهای محدودتری است، معمولا از فرمولهای ثابتی استفاده میشود و روشهای آن شامل استفاده از اصول و استانداردهای حسابداری جهت ثبت و گزارش دهی معاملات مالی است.
3- نوع داده ها
ریاضی معمولا با داده های نمادین و عددی کار میکند ولی در حسابداری با داده ها و مستندات واقعی مربوط به معاملات مالی سر و کار داریم. هر چند که هر دو علم ریاضی و حسابداری بر پایه عدد، رقم و معادله استوار هستند و از این لحاظ با هم شباهتهایی دارند.
به طور کلی ریاضی ابزارهای لازم برای تجزیه، تحلیل و حل مسائل را فراهم میکند، در حالیکه حسابداری کاربرد عملی این ابزارها را در زمینه مدیریت مالی نشان میدهد.
کاربرد ریاضی در حسابداری
یک حسابدار بیشتر با اصطلاحات حسابداری، قوانین مالی و مالیاتی و... سر و کار دارد تا با فرمولهای پیچیده حساب دیفرنسیل و انتگرال. اما توجه کنید که برای موفقیت در حسابداری با توجه به مطالبی که گفتیم نیاز به دانش ریاضی و تسلط بر اصول اولیه آن هم دارید.
موارد کاربرد ریاضیات در حسابداری عبارتند از:
محاسبات مالی
استفاده از عملیات اصلی ریاضی مانند جمع، تفریق، ضرب و تقسیم برای محاسبه درآمدها، هزینه ها، سود و زیان، نسبتهای مربوط به بررسی عملکرد مالی شرکتها نظیر نسبت جاری، نسبت بدهی، نسبت سود به فروش و غیره.
محاسبه انواع مالیات در حسابداری
برای محاسبه مالیات حقوق و سایر مالیات ها که از اهمیت زیادی برخوردار است و نیاز به دقت و جزئیات دارد، علم ریاضی به کمک میآید.
تجزیه و تحلیل فرآیندها
استفاده از آمار و ریاضیات در حسابداری به منظور تحلیل دادههای مالی، مقایسه آنها، شناسایی الگوها و روندها.
مدیریت منابع مالی و سرمایه
محاسبات مربوط به جریان نقدینگی، بودجه بندی، پیش بینی هزینهها، سرمایه گذاری و بازده آن که به مدیریت جهت اخذ تصمیمات مالی و اقتصادی بهتر کمک میکند.
تهیه صورت های مالی
کاربرد ریاضیات در حسابداری برای جمع آوری و تنظیم دادههای مالی به صورت های مالی از قبیل ترازنامه و صورت سود و زیان.
سخن آخر
در این مقاله بعد از بیان اهمیت و تاثیر ریاضی در حسابداری، به معرفی اجمالی این دو رشته و تفاوتهای آنها با هم پرداختیم. سپس در خصوص کاربردهای ریاضیات در حسابداری توضیح دادیم.
در واقع ریاضی به حسابدار تکنیک هایی را ارائه میدهد که با بکارگیری آنها و مدلسازی های ریاضی به پیش بینی رفتار مالی سازمان ها کمک میکند. برای ورود به بازار کار حسابداری و مشاغل مرتبط با آن نیاز نیست که نخبه ریاضی باشید، بلکه با یادگیری مفاهیم اولیه ریاضی، همچنین کار با نرم افزارهای حسابداری و اکسل میتوانید یک حسابدار ماهر شوید.