استانداردهای حسابداری 1403 + دانلود فایل ضمیمه

تاریخ انتشار: 1402/05/28

استانداردهای حسابداری 1403 + دانلود فایل ضمیمه

استانداردهای حسابداری مجموعه ای از اصول، قواعد، استانداردها و رویه هایی هستند که برای گزارش دهی دقیق از اوضاع مالی یک مجموعه یا سازمان تعریف می‌شوند. مقامات قانونی از طریق این استانداردها شفافیت مالی یک سازمان را می‌فهمند.

در این مقاله می خواهیم در مورد جدیدترین استانداردها به طور مفصل توضیح دهیم. در پایان فایل مربوط به این استانداردها را نیز می‌توانید دانلود کنید. همچنین برای مشاهده استانداردهای حسابرسی و دانلود فایل pdf آنها می‌توانید مقاله مربوط در لینک زیر را ببینید.

استانداردهای حسابرسی

تعریف استاندارد حسابداری 

استاندارد حسابداری مجموعه‌ای از شیوه‌ها و سیاست‌هایی است که برای سیستم‌بندی حسابداری و سایر عملکردهای حسابداری در بین شرکت‌ها و در طول زمان استفاده می‌شود و اساس سیاست ها و رویه های حسابداری مالی را تعریف می کند.

بانک‌ها، سرمایه گذاران و مراکز نظارتی برای اطمینان از دقیق بودن اطلاعات مربوط به یک سازمان تجاری، روی استانداردهای حسابداری حساب می‌کنند.

این استانداردها شامل یک چارچوب از قوانین و رهنمودهایی هستند که برای مواردی از تصویر مالی یک واحد تجاری مانند اندازه گیری دارایی ها، بدهی ها، درآمدها، هزینه ها، حقوق صاحبان سهام و بطور کلی ارزیابی عملکرد مالی و سایر موارد مرتبط با حسابداری و گزارشات مالی اعمال می شود.

استانداردهای حسابداری معمولا شامل 3 بخش شرح مسیله، بحث و استدلال و نهایتا ارایه راهکار مطلوب در راستای تصمیم گیری جهت رفع مشکلات موجود در حسابداری هستند.

کاربرد استانداردهای حسابداری

تمامی واحدهای تجاری انتفاعی (بخش خصوصی یا عمومی) در مورد صورت های مالی خود از استانداردهای حسابداری استفاده می کنند. در مورد واحدهای تجاری غیر انتفاعی نیز این استانداردها با اعمال یکسری تعدیلات بکار می رود.


استانداردهای حسابداری

کمیته تدوین استاندارد

سازمانی تحت عنوان سازمان حسابرسی در ایران وجود دارد که در سال 71 کمیته تدوین استاندارد حسابداری را ایجاد کرد. وظیفه اصلی این کمیته تعیین استانداردهای حسابرسی ملی برای کشور و نظم به امور مالی افراد حسابدار است. مدیران این کمیته استانداردها را با توجه به استانداردهای معتبر جهانی و با در نظر گیری شرایط کشورمان ایجاد کردند. در ابتدای شروع فعالیت این کمیته، تعداد 22 استاندارد ایجاد شدند که برای بررسی وضعیت مالی شرکتها باید بر اساس آنها عمل می‌کردند.

اهمیت استانداردها و نقش گزارشات مالی

اگر استانداردهای حسابداری وجود نداشتند یکسری مشکلات در سازمان ها به وجود می‌آمد از جمله اینکه رسیدگی به برخی امور مالی کاری دشوار میشد و بسیاری از امور را حتی حسابداران حرفه‌ای نمی توانستند راه گشایی و حل کنند. مثلا اگر جهت تعیین حقوق کارگران و کارمندان یک شرکت قانونی وجود نداشت در این صورت نارضایتی از وضعیت حقوقی روز به روز بیشتر می‌شد و در پی آن کارمندان انگیزه‌ای برای ادامه کار در آن سازمان نمی دیدند و به مرور شرکتها به مرز شکست نزدیک تر می‌شدند.

گزارش های مالی ارزش یک شرکت را تعیین می‌کند. از طریق همین صورت حسابهای مالی است که اعتماد افراد به یک تجارت و سلامت مالی یک سازمان افزایش پیدا می کند.  سرمایه گذارها اکنون خواهان گزارشات مالی شفاف هستند که به آنها امکان می دهد وضعیت دقیق مالی و اقتصادی شرکت ها را تعیین و آنها را قادر می سازد تا خطرات و مزایای انواع سرمایه گذاری خود را تعیین کنند. در همین راستا حسابدار یک شرکت باید صورتهای مالی را بطور دقیق تنظیم کند تا سرمایه گذاران بتوانند به این گزارشات استناد و بر اساس آن تصمیم به سرمایه گذاری کنند.

وجود استانداردها باعث شد که قواعد مشخصی برای هر موضوع مالی تعیین شود که یک حسابدار مطابق با این استانداردها بتواند از ایجاد چالش در مسایل مالی شرکت جلوگیری کند.

اهداف تعیین استانداردهای حسابداری

برخی از اهداف ایجاد استاندارد حسابداری عبارتند از:

- ارایه اطلاعات دقیق و کامل؛

- یکپارچه سازی و ایجاد نظم در امور مالی و صورتهای مالی شرکتها؛

- ارایه رهنمودهایی برای ارزش گذاری دارایی‌ها؛

- انتشار خط مشی های حسابداری برای افراد.

- افشای موارد خاص مرتبط  با تامین ملزومات، جهت استفاده‌کنندگان از اطلاعات برای اعمال داوری (یا نظریه فردی).

استانداردهای عمومی حسابداری

مجموعه ای از شیوه‌ها و دستورالعمل هایی که در بخش حسابداری شرکت های دولتی استفاده می‌شود، استانداردهای بخش عمومی نام دارند و در جهت ارایه گزارشات مالی بکار می‌روند.

این استانداردها بر اساس قوانین دستگاه های اجرایی مصوب شدند و مناسب شرکتهای انتفاعی نیستند.

آشنایی با استانداردهای حسابداری

شرح کامل استانداردها تا سال 1403 در 43 فایل پی دی اف آورده شده است که در فایل ضمیمه زیر (فایل زیپ) می توانید آنها را دریافت کنید.

توجه کنید که تعدادی از استانداردهای فعلی در سالهای گذشته تجدید نظر شده‌اند و هر ساله نیاز به تجدید نظر و به روز رسانی نیست. با این وجود برخی از آنها نیز تغییر یافته اند.

فایل ضمیمه استانداردها

برای دریافت و دانلود استانداردها کلیک کنید

استانداردهای حسابداری- 1403

جهت اطلاع دقیق‌تر از نوع مستند استاندارد و تاریخ انتشار هر کدام نیز می‌توانید به سایت سازمان حسابرسی مراجعه کنید.

استانداردهای حسابداری بین المللی

شرکت‌های بین المللی برای ارایه گزارشات مالی خود استانداردهای خاصی را رعایت می‌کنند که به آن ها استانداردهای بین المللی حسابداری گویند.

این استاندارد ها با یکسان سازی گزارشات مالی در جهان، به یک معیار بین المللی مورد پذیرش تمامی کشور ها تبدیل شدند.

به هر حال هر کشور با توجه به سیاست های حسابداری و مالی خود یکسری تغییرات در این استاندارد ها و معیارها می‌دهد، مانند استانداردهای مربوط به ایران که توسط سازمان حسابرسی تصویب می‌شود.

تاریخچه استانداردهای بین المللی

هیئت استانداردهای بین المللی از 1 آوریل 2001  در لندن انگلیس راه‌اندازی شد. از سال 1973 تا 2000 این استانداردهای بین المللی توسط کمیته استانداردهای IASC و بر اساس توافق بین یکسری کشورها از قبیل کشورهای استرالیا، کانادا، فرانسه و... شکل گرفتند وضع می شدند که تحت عنوان استانداردهای بین المللی IAS نام گرفتند. بعد از تقریبا 25 سال IASC به این نتیجه رسید که برای ادامه فعالیت های خود به شکل مفید تر باید راهی را پیدا کند که موجب همگرایی بیشتر بین استانداردهای ملی حسابداری هر کشور و استانداردهای بین المللی با کیفیت بالاتری شود. در سال 1997 گروهی را مامور تعریف استراتژی جدید نمود، که نتایج آن در دسامبر 1998 منتشر و در نوامبر 1999 نهایی شدند. نتیجه این اقدام در آپریل 2001 تشکیل هییت استانداردهای بین المللی IASB بود.

از سال 2001 به بعد وظیفه قانون گذاری به سازمان جدید، یعنی IASB واگذار شد که قوانین خود را تحت عنوان استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی استاندارد بین المللی IFRS  نامید.

چرا یک حسابدار باید استانداردهای حسابداری را یاد بگیرد؟

تا وقتیکه یک حسابدار تسلط کافی بر انواع استانداردهای حسابداری ایران ندارد، نمی‌تواند به اطلاعاتی مطمین  و قابل مقایسه دست پیدا کند. با توجه به اینکه بین شرکتهای مختلف رقابت زیادی وجود دارد، رعایت اصول مربوط به استانداردها باعث ایجاد اطمینان در بازارهای رقابتی می‌شود. همچنین در سلامت مالی یک شرکت نقش مهمی را ایفا می‌کنند. در باب اهمیت اطلاع از استانداردها می‌توان گفت که این استانداردها به عنوان یک زبان بین المللی در دنیای حسابداری هستند.

شرکتها برای مدیریت بهتر امور مالی و تصمیم گیری های دقیق تر نیاز به حسابدارانی دارند که به استانداردهای بین المللی حسابداری مسلط باشند.

به‌صورت کلی حسابداران باید اطلاعات و گزارشات مالی دقیق و قابل اطمینانی را ارایه دهند. لذا برای این کار به شناخت انواع استانداردها نیاز دارند. در واقع استاندارد حسابداری می تواند برای انواع شرکت ها، کسب و کارها، مراکزی مثل بانک ها و حتی سازمان های نظارتی یک گزینه عالی محسوب شود. چون گزارشات مالی استاندارد به راحتی از اطلاعات مربوط به این استانداردها به دست می‌آیند.

یک سوال متداول

مزایای استانداردهای حسابداری چیست؟

برخی از مزایای استانداردها موارد زیر را می‌توان برشمرد:

گزارشات و صورت های مالی یک شرکت بر اساس استانداردهای حسابداری بررسی می‌شود و چنانچه افراد حسابدار این استانداردها را در شرکت رعایت کنند، گزارشات آنها تایید خواهد شد.

استانداردها به شما در جهت اطمینان از وضعیت امور مالی شرکت رقبا یا شرکتی که قرار است با آنها شریک شوید کمک می‌کند.

افزایش شفافیت گزارشات مالی، امکان پیش بینی فعالیت های اقتصادی مطلوب،

تعیین زمان انجام امور مالی مختلف و اندازه‌گیری آنها به صورت جامع و دقیق از دیگر مزیت های استانداردها هستند.

در پایان

در این مقاله استانداردهای حسابداری ایران و اهمیت آن را بطور جامع برای شما آوردیم. نحوه تدوین استانداردها، تغییرات آنها و لیست برخی از کتابهایی که در زمینه استانداردها وجود دارد را در مقاله دیگر برای شما به تحریر در آورده‌ایم.
تدوین استاندارد حسابداری و آخرین تغییرات استانداردها

سیستم حسابداری دوبل یا دو طرفه؛ مزایا، معایب و ویژگی ها
زبان و مفاهیم حسابداری

سیستم حسابداری دوبل یا دو طرفه؛ مزایا، معایب و ویژگی ها

سیستم حسابداری دوبل یا سیستم حسابداری دو طرفه چیست؟ چه مزایایی دارد؟

تیم تحریریه

تیم تحریریه

1403/05/30
بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟
حقوق و دستمزد و تامین اجتماعی

بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟

بیمه اختیاری تامین اجتماعی یک بیمه اختیاری است و در واقع یکی از انواع بیمه های خویش فرماست. تفاوت بیمه اختیاری و بیمه اجباری

تیم تحریریه

تیم تحریریه

1403/04/07

دانلود نسخه PDF مقاله

نظرات خود را ثبت نمایید

مشاوره رایگان