نحوه تکمیل اظهارنامه اشخاص حقوقی- 1403 + فایلهای ضمیمه
تاریخ انتشار: 1402/04/31
یکی از مهم ترین تکالیف مالیاتی سازمانها و اشخاص حقوقی، تنظیم و تسلیم اظهارنامه اشخاص حقوقی به صورت کامل و در مهلت مقرر است. با توجه به اینکه تکمیل اظهارنامه بسیار مهم است، در این مقاله قصد داریم نحوه تکمیل را قدم به قدم به شما آموزش دهیم پس اگر تا پایان با ما همراه باشید ضرر نمی کنید.
ثبت نام اظهارنامه اشخاص حقوقی- 1403
اظهارنامه اشخاص حقوقی هر ساله باید حداکثر تا 4 ماه پس از پایان سال مالیاتی ثبت شود. بنابراین اگر سال مالی اشخاص حقوقی، از اول فروردین تا پایان اسفند باشد، مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی آنها، تا آخر تیر ماه یعنی پایان روز یکشنبه 31 تیر ماه 1403 است.
ثبت نام اظهارنامه (حقیقی یا حقوقی) از طریق سایت سازمان امور مالیاتی کشور انجام میشود.
شرح اظهارنامه اشخاص حقوقی مفصل تر از اشخاص حقیقی است و میزان مالیات آنها نیز متفاوت از مالیات اشخاص حقیقی است. همانطور که اشاره شد مهلت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی تا چهار ماه بعد از انتهای سال مالیاتی است که در اساسنامه شرکت مشخص میباشد.
اظهارنامه مالیاتی - تنظیم و ارسال اظهارنامه
افراد مشمول ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی 1403
مطابق با ماده 110 قانون مالیاتهای مستقیم تمامی اشخاص حقوقی و شرکتها موظفند اظهارنامه حقوقی و برخی دیگر از اسناد و مدارک مربوطه مانند ترازنامه، حساب سود و زیان و ... را در مهلت مقرر برای سازمان مالیاتی کشور ارسال کنند.
نکته: اشخاص حقوقی جهت برخورداری از برخی تسهیلات از جمله معافیت های مالیاتی در درجه اول باید اظهارنامه مالیاتی خود را به طور صحیح و کامل تکمیل و در مهلت مقرر تسلیم نمایند.
مدارک لازم تنظیم اظهارنامه اشخاص حقوقی
با توجه به اینکه تنظیم اظهارنامه مالیاتی به صورت آنلاین و از طریق سامانه الکترونیکی امور مالیاتی کشور انجام میشود، بهتر است قبل از تکمیل اظهارنامه کلیه اسناد و مدارک لازم را فراهم تا در طی روند تکمیل اظهارنامه اشخاص حقوقی به مشکل برخورد نکنند.
مدارک لازم به شرح زیر است:
مدارک هویتی و شناسایی
- مدارکی از شرکت مانند اساسنامه شرکت و آخرین تغییرات آن، شرکت نامه و موضوع فعالیت شرکت؛
- اطلاعات کارت بازرگانی و مجوز فعالیت؛
- مدارک شناسایی و هویتی افرادی که در شرکت حق امضاء دارند.
مدارک حسابداری از جمله:
- ترازنامه، صورت سود و زیان و مانده دوره قبل؛
- میزان درآمد داخلی و خارجی؛
- شماره ثبت دفاتر قانونی و کد رهگیری آنها؛
- گردش حساب تعدیل سنوات؛
- گردش حساب مواد اولیه، کالای ساخت شده، میزان مبلغ ریالی کالاهای بازرگانی و مابقی کالاها؛
- صورت بهای تمام شده کالای شرکتهای تولیدی و بازرگانی؛
- صورت کلیهی قراردادها، درآمدها، هزینههای پیمانکاری و بهای تمام شده پروژه شرکتهای پیمانکاری؛
- اطلاعات حسابهای فروش سال قبل و میزان افزایش فروش سال جاری؛
- میزان مالیات پرداختی سال قبل.
مدارک مرتبط با ملک محل شرکت
- اطلاعات مربوط به ملک اجاری شرکت و اجاره نامه؛
- در صورت مالکیت شرکت، سند مالکیت محل فعالیت شرکت.
تکمیل و ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی سال 1403 (عملکرد 1402)
ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی در سال 1403 (عملکرد 1402) از سامانه امور مالیاتی کشور درگاه ملی خدمات الکترونیکی (مایتکس) به آدرس my.tax.gov.ir انجام میشود. در ادامه مراحل قدم به قدم ثبت اظهارنامه اشخاص حقوقی را به همراه تصویر توضیح میدهیم.
گام اول: ورود به صفحه اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی
از سامانه امور مالیاتی به آدرس tax.gov.ir گزینه اظهارنامه عملکرد حقوقی را میزنیم.
سپس وارد صفحه ای مانند تصویر زیر میشود. یا میتوانید مستقیما با ورود آدرس my.tax.gov.ir در مرورگر خود به این صفحه وارد شوید.
در این صفحه با ورود نام کاربری و کلمه عبور و درج تصویر امنیتی، وارد حساب کاربری شخص حقوقی میشوید.
گام دوم: تکمیل جداول اظهارنامه اشخاص حقوقی
در این مرحله تمامی اطلاعات شخص حقوقی و عملکرد یک ساله آنها در جداول تکمیل میشود.
توجه کنید که برخی از این اطلاعات بر اساس مقادیری که مودی در سامانه های متصل به سامانه امور مالیاتی درج نموده، تکمیل میشود و جهت ویرایش باید به سامانه ثبت نام سازمان امور مالیاتی مرجعه شود.
اظهارنامه شامل دو بخش الف و ب است. بخش الف شامل اطلاعات اختصاصی و بخش ب محاسبه مالیات است.
در ادامه جداول اظهارنامه اشخاص حقوقی جداول زیر را شامل میشوند:
اطلاعات هویتی و اقامتگاه
این بخش شامل مشخصات و اطلاعات هویتی شخصیت حقوقی و محل اداره شخص حقوقی (اقامتگاه قانونی) است
پس از ثبت اطلاعات در هر مرحله، دکمه "ذخیره و ادامه" را میزنید.
دقت کنید که این بخش مطابق با اطلاعات هویتی ثبت شده در هنگام ثبت نام در سامانه، به صورت خودکار تکمیل میشود. بنابراین در صورت وجود مغایرت باید بعد از انجام اصلاحات در سامانه ثبت نام، روی دکمه به روز رسانی اطلاعات کلیک نمایید.
اطلاعات حسابهای بانکی
این فرم شامل اطلاعات بانکی فعالیت شخص حقوقی از جمله شماره حساب، نام بانک، نام شعب (این سه فیلد بر اساس اطلاعات ثبت نام به صورت خودکار پر میشود و قابلیت ویرایش ندارد)، موجودی اول دوره، گردش حساب و مانده حساب است. فیلدهایی که به صورت خودکار تکمیل میشود، در صورت نیاز به ویرایش باید از طریق سامانه ثبت نام اقدام شود.
جدول شماره 1- اسامی مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره
این فرم شامل نام و مشخصات مدیرعامل و اعضای هییت مدیره است که تکمیل اطلاعات آن اجبار است. بر اساس اطلاعات ثبتنام شما به صورت خودکار (غیر قابل ویرایش) تکمیل میشود. اولین ردیف اطلاعات باید با سمت مدیرعامل تکمیل شود.
جدول 2 - اطلاعات تعداد کارکنان
بخش الف؛ فرم اطلاعات اختصاصی
این جدول از اظهارنامه مالیاتی شامل یکسری سوال مربوط به اطلاعات اختصاصی است و یکی از حساسترین جداول اظهارنامه اشخاص حقوقی همین جدول است، چون سایر جداول بر اساس پاسخ های این جدول فعال میشوند. بنابراین در پاسخ به این سوالات باید دقت کنید. همانطور که در تصویر میبینید سوالات آن با بله و خیر تعریف میشود و پاسخ به تمام سوالات این بخش اجباری است.
پاسخ سوالات به صورت پیش فرض ممکن است خیر تعریف شده باشد ولی بر اساس فعالیت خود باید پاسخ مناسب را انتخاب کنید.
(عکس کامل جدول و سوالات آن را در فایل پی دی اف راهنمای اظهارنامه در پایان مقاله میتوانید ببینید).
جدول 3- اطلاعات مربوط به مجوزهای فعالیتهای اقتصادی
در صورت ثبت پاسخ "بلی" برای "سوال شماره 1" در فرم اطلاعات اختصاصی، این جدول فعال میشود.
اطلاعات آن بر اساس اطلاعات ثبت شده در سامانه ثبتنام سازمان مالیاتی و اطلاعات دریافتی از سازمانهای صادرکننده مجوزها به صورت خودکار تکمیل شده و فقط قادر به ویرایش نوع مجوز و تاریخ انقضای مجوز هستید.
جدول شماره 4- اطلاعات دفاتر قانونی مودی در اظهارنامه اشخاص حقوقی
در صورت ثبت پاسخ "بلی" برای سوال مربوطه در جدول اطلاعات اختصاصی، این جدول فعال میشود. تکمیل اطلاعات آن و ثبت کد رهگیری اجباری است. این جدول شامل اطلاعات فهرست دفاتر قانونی است که اطلاعات آن طبق اطلاعات دریافتی از سازمان ثبت شرکتها کامل میشود.
تکمیل فیلدهای نوع دفتر، مرجع صدور و تاریخ ثبت در این جدول ضروری است.
جدول 5- فرم مربوط به پذیرش بورس سهام
در صورت ثبت پاسخ "بلی" برای سوال مربوطه در جدول اطلاعات اختصاصی اشخاص حقوقی، این جدول فعال میشود که تکمیل آن اجباری و شامل جزییات اطلاعات پذیرش بورس از جمله وضعیت پذیرش بورس سهام ، نوع بورس، ارایه گواهی بورس و ... است.
6- اطلاعات مالک یا مالکین
همانطور که در تصویر ملاحظه میکنید اطلاعاتی از مالک از جمله نام و نام خانوادگی شخص حقوقی، شماره ملی، میزان مالکیت و... در این فرم وارد میشود.
جدول 7- فهرست واردات، صادرات
اطلاعات فهرست واردات و صادرات در این فرم وارد میشود.
جدول شماره 8 - موجودی مواد و کالا
اطلاعات مربوط به موجودی کالا و مواد از جمله موجودی بهای تمام شده در ابتدای دوره، خرید/ تولید طی دوره، بهای فروش، تعدیلات، خالص موجودی، موجودی سال قبل و ... در این جدول وارد میشود.
9- جدول اطلاعات فروش (داخلی/ خارجی)
اطلاعات فروش مودی در این جدول وارد میشود. مجموع خالص فروش سال جاری به جدول مربوط به صورت سود و زیان منتقل میشود.
جدول شماره 10- درآمد ناخالص پیمانکاری
اطلاعات درآمد ناخالص پیمانکاری ارایه خدمات در این جدول وارد میشود و سپس مبلغ مجموع درآمد شناسایی شده به جدول صورت سود و زیان انتقال مییابد.
11- بهای تمام شده کالای فروش رفته
اطلاعات مربوط به بهای تمام شده کالای فروش رفته داخلی و خارجی در این جدول وارد و سپس مبلغ فیلد بهای تمام شده کالای فروش رفته به جدول صورت سود و زیان منتقل میشود.
12- بهای تمام شده کار انجام شده پیمانکاری / خدمات
پس از ورود اطلاعات لازم در این جدول، مبلغ جمع کل بهای تمام شده پیمانکاری خدمات به جدول سود و زیان منتقل میشود.
جدول 13- درآمدهای اتفاقی
این جدول شامل نوع درآمد اتفاقی، هزینه های مرتبط با درآمد اتفاقی، درآمد مشمول مالیات درآمد اتفاقی، مالیات متعلقه به نرخ ماد ه 131 ق.م.م و مبلغ پیش پرداخت مالیات متعلقه، موضوع ماده 128 ق.م.م است.
14- جدول صورت سود و زیان
اطلاعات مربوط به صورت وضعیت سود و زیان در این جدول وارد میشود. بخش عمده ای از اطلاعات جدول صورت وضعیت سود و زیان از سایر جداول دریافت میشود.
(عکس کامل جدول سود و زیان را در فایل ضمیمه راهنمای اظهارنامه اشخاص حقوقی می توانید ببینید)
15- جدول مربوط به گردش حساب سود (زیان) انباشته
در این جدول اطلاعات مربوط به گردش حساب سود (زیان) انباشته وارد می شود.
16- ترازنامه
از مهمترین جداول اظهارنامه، ترازنامه است. در صورت عدم تراز امکان ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی میسر نیست و باید اطلاعات بررسی و جهت تراز رفع اشکال شود.
(عکس کامل پیش نویس و تغییرات صورت گرفته را در فایل ضمیمه راهنما میتوانید ببینید.)
جدول 17- مربوط به درآمدهای معاف
این جدول از اظهارنامه اشخاص حقوقی شامل تمام درآمدهای معاف و نرخ صفر مالیات است. در صورت پاسخ "بلی" برای سوال مربوطه در جدول اطلاعات اختصاصی این جدول فعال و تکمیل آن لازم است.
در صورت ثبت پاسخ "بلی" برای سوال مربوط به ماده 132 جدول اختصاصی، ردیف 2 تا 12 این جدول نمایش داده میشود و تکمیل آن اجبار است، در غیر این صورت این ردیفهای 2 تا 12 در جدول نمایش داده نمیشوند.
(اطلاعات اضافه تر را در بخش درآمدهای معاف فایل ضمیمه راهنما می توانید ببینید).
18- فرم اطلاعات معافیت های مالیاتی و بخشودگیها
در صورت ثبت پاسخ "بلی" برای سوال مربوطه در جدول اطلاعات اختصاصی این جدول فعال میشود. که شامل معافیتها و بخشودگیهای مالیاتی است.
برخی از بندهای این جدول بر اساس اطلاعات تکمیل شده در جدول جزییات پذیرش بورس سهام فعال و یا غیرفعال میشود.
اگر شخص حقوقی دارای سهام شناور آزاد در بورس سهام باشد باید بهمنظور تعیین نرخ مورد بخشودگی، درصد سهام شناور را ثبت کند و اگر دارای سهام پذیرفتهشده در بازار سهام نباشد ولی کالای او در بازار کالا مورد مبادله قرار میگیرد باید این درصد تکمیل نشود.
توجه: اگر جدول بورس فعال و قابلمشاهده نیست، باید پاسخ بلی را برای سوال مربوطه در جدول اطلاعات اختصاصی ثبت نمایید تا جدول بورس فعال شود.
19- مالیاتهای پرداختی
جدول شماره 20- مالیاتهای پرداختی در سایر کشورها
21- جدول مربوط به درآمدهایی که مالیات آنها به صورت مقطوع است
اگر برای سوال مربوطه در جدول اطلاعات اختصاصی پاسخ "بلی" ثبت شود، این جدول فعال میشود. تکمیل این جدول اجباری و شامل اطلاعات درآمدهایی است که مالیات آنها قبلاً به صورت مقطوع به سازمان مالیاتی کشور پرداخت شدهاند.
جدول 22- ثبت کمکهای مالی پرداختی
در صورت ثبت پاسخ "بلی" برای سوال مربوطه در جدول اطلاعات اختصاصی، این جدول فعال و تکمیل آن اجباری است. این جدول شامل اطلاعات کمکهای مالی پرداختی از جمله مشخصات دریافت کننده کمک، نوع کمک، تاریخ پرداخت، میزان مبلغ و... است. پس از تکمیل جدول، حاصل جمع مبلغ کمکهای مالی پرداختی به جدول سود و زیان و مقدار فیلد مازاد کمکهای مالی پرداختی پذیرفتهنشده توسط سازمان به جدول محاسبه مالیات منتقل میشود.
23- اطلاعات سرمایهگذاری خارجی (در صورت سرمایهگذاری)
این جدول شامل اطلاعاتی از سرمایه گذاری خارجی مانند نام سرمایهگذار، تاریخ سرمایه گذاری، درصد مشارکت و... است.
جدول شماره 24- ثبت جایزه دولتی، موقوفه و...
25- جدول استهلاک زیان سنواتی
اطلاعات مربوط به استهلاک زیان سنواتی در این جدول تکمیل میشود.
توجه کنید که مقادیر فیلدهای مبلغ زیان سنوات قبل طبق دفاتر و مانده زیان سنوات قبل مورد تایید سازمان مالیاتی باید به صورت منفی ثبت شوند.
جدول 26- سرمایه
در این جدول از اظهارنامه اشخاص حقوقی، اطلاعات مربوط به سرمایه مودی را وارد میکنیم.
بخش ب - محاسبه مالیات
در این جدول اطلاعات مربوط به تعیین مالیات وارد میشود و بر اساس اطلاعات سایر جداول، مالیات قابل پرداخت محاسبه میشود.
جدول شماره 27 پرداختی اظهارنامه، جدول 28 اطلاعات مربوط به تجدید ارزیابی دارایی ها و جدول شماره 29 اطلاعات مالیات علی الحساب پرداختی پروژه مورد اجرا میباشد که عکس پیش نویس آن ها را در فایل پی دی اف ضمیمه میتوانید مشاهده کنید.
فرم اطلاعات دارنده امضای مجاز و مشخصات حسابداران رسمی (فرم پانویس)
در این فرم اطلاعات مشخصات تهیهکننده اظهارنامه، مشخصات حسابداران رسمی در اجرای مقررات موضوع ماده 272 ق.م.م مودی تکمیل میشود.
جدول تایید نهایی اطلاعات اظهارنامه اشخاص حقوقی
در صورت تکمیل تمامی اطلاعات از سوی مودی، تایید نهایی فعال میشود. در غیر این صورت، لیست مواردی که مودی باید آنها را اصلاح کند، نمایش داده میشود.
لیست قبوض و پرداخت مالیات
پس از تایید نهایی اظهارنامه و دریافت کد رهگیری برای آن، در صورت پاسخ بلی به درخواست صدور قبض مالیات، به جدول لیست قبوض هدایت میشوید و میتوانید قبض مالیات قابل پرداخت را پرداخت کنید.
بایگانی اظهارنامه اشخاص حقوقی تایید شده
وقتی که از تایید نهایی و ارسال اظهارنامه خود مطمین شدید، نسخه چاپی آن را تهیه و به همراه بقیه مدارک، بایگانی تا در صورت نیاز به رسیدگی با مشکلی مواجه نشوید.
سوال متداول
فرصت آخر ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی 1403 چه تاریخی است؟
بر اساس ماده 110 قانون مالیاتهای مستقیم (ق.م.م) مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی برای عملکرد سال 1402 اشخاص حقوقی و کلیه شرکتهایی که سال مالیاتی آنها از اول فروردین 1402 آغاز و انتهای اسفند 1402 پایان یافته است، پایان روز یکشنبه 31 تیر ماه 1403 است.
جهت دریافت فایل ضمیمه پیش نویس اظهارنامه عملکرد 1402 کلیک کنید
پیش نویس اظهارنامه اشخاص حقوقی عملکرد سال 1402
جهت دریافت فایل ضمیمه راهنمای اظهارنامه لینک زیر را کلیک کنید
راهنمای سامانه بر خط دریافت الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
سخن آخر
در این مقاله مراحل قدم به قدم تکمیل اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی را با تصویر توضیح دادیم. اگر در زمینه ثبت نام و ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی سوالی دارید، سوال خود را در قسمت دیدگاه بپرسید، مشاوران مالی ما پاسخ شما را میدهند.
تیم تحریریه
مدیریت مشاعات ساختمان: چالشها و راهکارها
مشاعات ساختمان به عنوان فضاهای مشترکی که بین ساکنین مجتمع های آپارتمانی تقسیم میشود، نقش مهمی در کیفیت زندگی ساکنان ایفا میکند.
تیم تحریریه
نرم افزار حسابداری ساختمان: ابزاری ضروری برای مدیریت مالی پروژههای ساختمانی
نرم افزار حسابداری ساختمان یکی از مهم ترین ابزارها برای مدیریت مالی پروژه های ساخت و ساز.
تیم تحریریه
تیم تحریریه