معافیت‌ های مالیاتی؛ انواع معافیت مالیاتی

دسته بندی : مالیات بردرآمد اشخاص حقیقی و حقوقی تاریخ انتشار : 1401/12/23
معافیت‌ های مالیاتی؛ انواع معافیت مالیاتی
فهرست مطالب

    معافیت‌ های مالیاتی! وقتی اسم مالیات به میان می آید همه وحشت می کنیم. وقتی از پرداخت مالیات معاف می شویم ترس ما به خوشحالی مضاعف تبدیل میشه :) .

    معافیت مالیاتی به معنی عدم الزام اشخاص (حقیقی یا حقوقی) به پرداخت مالیات برای بخشی یا تمام درآمد و دارایی خود هستند. معافیت‌های مالیاتی می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله حمایت از اقشار خاص، تشویق به سرمایه گذاری، حمایت از بخش های خاص اقتصادی(مانند کشاورزی، تولید، صادرات و خیریه ها) و غیره اعطا شود.

    معافیت‌ های مالیاتی چیه ؟

    منظور از معافیت‌های مالیاتی، معافیتی پولی است که درآمد قابل مالیات گیری را کم می‌کند. وضعیت معاف از مالیات می‌تواند رهایی کامل از مالیات، نرخ‌های کمتر، یا مالیات اخذ شده از تنها بخشی از موارد را فراهم کند. نمونه‌های آن شامل معافیت سازمان خیریه از مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد است.

    یکی از راه های کسب درآمد برای دولت ها، دریافت مالیات است. معافیت‌ های مالیاتی از جمله سیاست‌های مالیاتی است که گاهی برای برخی منابع درآمدی و سرمایه ای در نظر می گیرند.

    ✓ برای استفاده از معافیت‌ ها، باید از دو مورد زیر آگاهی داشته باشیم:

    1-از قوانین و بخش نامه ها؛

    2-از هزینه های قابل قبول در دفاتر پلمپ شده (بر اساس استانداردها و آیین نامه ها).

    اگر گروهی مشمول معافیت مالیاتی شوند، درآمد مالیاتی کشور کاهش می یابد.

    برای اطلاع کامل از قوانین و معافیت ها، می توانید از سایت سازمان امور مالیاتی کشور (قانون مالیات های مستقیم) استفاده کنید.

    در این مقاله ما قصد داریم شما را با انواع معافیت‌ های مالیاتی آشنا کنیم تا شما از آن در کسب و کار خود بهره ببرید.

    ★ معافیت های مالیاتی

    1 -معافیت‌ های مالیاتی /معافیت کشاورزی

    درآمد حاصل از کلیه فعالیتهای کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و پرورش طیور و ماهیگیری، نوغان داری، احیای مراتع جنگل ها، باغات اشجار از هر قبیل و نخیلات جزء معافیت‌های مالیاتی هستند.
    کلیه اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی (ایرانی و غیر ایرانی)، از شروع فعالیت میتوانند از معافیت مذکور بهره مند گردند.

    (مستند قانونی ماده 18 قانون مالیاتهای مستقیم)

    2- معافیت‌ های مالیاتی /معافیت حقوق

     مالیات حقوق و دستمزد کارکنان شاغل در مناطق کمتر توسعه‌یافته طبق فهرست سازمان برنامه وبودجه کشور بخشوده می‌شود. این معافیت‌ها بر اساس نوع صنعت، شرایط خاص اقتصادی منطقه و محل فعالیت تعیین می‌شوند. 

    (مستند قانونی ماده 92 قانون مالیات های مستقیم)

    کلیه اشخاص حقیقی (اعم از ایرانی و غیرایرانی) شاغل در مناطق کم توسعه طبق فهرست سازمان برنامه و بودجه کشور تا زمانی که محل اشتغال آنها در فهرست مذکور قرار دارد، می‌توانند از بخشودگی مذکور بهره مند گردند.

    3- معافیت‌ های مالیاتی /معافیت فعالیتهای آموزشی، خدماتی و ورزشی

    ماده 134 –

    درآمد حاصل از تعلیم و تربیت مدارس غیرانتفاعی، فنی و حرفه ای، آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد دارای مجوز از سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی غیرانتفاعی، بعضی از مهدهای کودک، درآمد موسسات نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی بابت نگهداری اشخاص مذکور که حسب مورد دارای پروانه فعالیت از مراجع ذیربط هستند، همچنین درآمد باشگاه ها و موسسات ورزشی دارای مجوز از سازمان تربیت بدنی حاصل از فعالیتهای منحصرا ورزشی از پرداخت مالیات معاف هستند.

    (مستند ماده 134 ( ق.م.م )بند 32 ماده واحد اصلاح ق.م.م (1394))

    4- معافیت‌ های مالیاتی /معافیت فعالیتهای فرهنگی

    فعالیتهای انتشاراتی ، مطبوعاتی و قرآنی (دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای ذی ربط)،
    فرهنگی و هنری که به موجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام میشوند، از پرداخت مالیات معاف هستند.

    (مستند ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم)
    ( به موجب جزء د بند 34 ماده واحده قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم 1394)

    5 –معافیت‌ های مالیاتی/معافیت تعاونی

    ماده 133 –

    تمامی درآمد صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی، شرکتهای تعاونی روستایی، عشایری، صیادان، کارگری، کارمندی، دانشجویان و دانش آموزان از مالیات معاف هستند.

    (مستند ماده 133 -قانون مالیاتهای مستقیم)

    معافیت شرکتهای تعاونی را از پیوست زیر می‌توانید ببینید.

    معافیت مالیاتی شرکتهای تعاونی - 1403

    6-معافیت‌ های مالیاتی/معافیت صادرات

    ماده 141 - صددرصد درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی و بیست درصد درآمد حاصل از صادرات مواد خام مشمول مالیات با نرخ صفر می باشد. فهرست مواد خام و کالاهای نفتی به پیشنهاد وزارتخانه های امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن ، تجارت ، نفت و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی به تصویب هیات وزیران می رسد.
    (مستند قانونی ماده 141 ق.م.م)
    ماده 141 - تبصره 1- درآمد حاصل از صادرات کالاهای مختلف که به صورت ترانزیت به ایران وارد  میشوند و بدون تغییر در ماهیت یا با انجام کاری بر روی آن صادر میشوند از شمول مالیات معاف است.

    7- معافیت های مالیاتی / معافیت محصولات صنایع دستی

    ماده 142 - در آمد کارگاه های فرش دستباف ، صنایع دستی ، شرکتهای تعاونی و اتحادیه های تولیدی مربوطه از پرداخت مالیات معاف است.

    (مستند قانونی ماده 142 قانون مالیات های مستقیم)

    8-معافیت های مالیاتی / معافیت فعالیت های تولیدی، معدنی و گردشگری

    درآمد ابرازی ناشی از فعالیتهای تولیدی و معدنی اشخاص حقوقی غیردولتی در واحدهای تولیدی یا معدنی که از تاریخ اجرای این ماده از طرف وزارتخانه های ذیربط برای آنها پروانه بهره برداری صادر یا قرارداد استخراج و فروش منعقد می شود و همچنین درآمدهای خدماتی بیمارستانها، هتلها و مراکز اقامتی گردشگری که از تاریخ مذکور از طرف مراجع قانونی ذیربط برای آنها پروانه بهره برداری یا مجوز صادر میشود، از تاریخ شروع بهره برداری یا استخراج یا فعالیت به مدت پنج سال و در مناطق کمتر توسعه یافته به مدت ده سال با نرخ صفر مشمول مالیات می باشد.

    در این فایل قانون جدید معافیت مالیاتی را می توانید ببینید.

     

    معافیت های مالیاتی درآمد ناشی از حقوق در سال 1403

    معافیت‌مالیاتی سال 1403، به مالیات های مستقیم، مانند مالیات درآمد ناشی از حقوق و مالیات بر دارایی، نظیر ارث و خودرو، تعلق می گیرد.

    این معافیت های درآمد ناشی از حقوق برای درآمدهای تا سقف 144 میلیون تومان در سال و معافیت درآمد ناشی از اجاره ملک تا سقف درآمد سالانه کمتر از 500 میلیون تومان، در نظر گرفته شد.

    سقف معافیت مالیاتی 1403

    سقف معافیت های مالیاتی 1403 با توجه به اینکه برای درآمد است یا دارایی و اینکه به چه نوع درآمدی تعلق می‌گیرد، متفاوت است. با این حال موارد زیر را می‌توان ذکر کرد:

    - در مورد سقف معاف مالیات حقوق 1403، همانطور که گفتیم دولت، حقوق تا سقف 144 میلیون تومان در سال را مشمول معافیت دانست.

    - دولت، سقف معافیت های مالیاتی خودروهای لوکس در سال 1403 را خودروهای تا 3 میلیارد و پانصد میلیون تومان را مشمول معافیت مالیاتی اعلام کرد.

    - سقف معافیت درآمد ناشی از اجاره 1403، درآمدهای سالانه کمتر از 500 میلیون تومان تعیین شد.

    در پایان

    مقاله‎‌ها ی مالیات حق تمبر و مفاد آن| حق تمبر افزایش سرمایه  و  معافیت مالیاتی حق مسکن (هزینه مسکن) را نیز می توانید ببینید.

    دانلود pdf مقاله
    جستجو
    ×
    فرم تعیین سطح
    روحیه رهبری دارید ؟
    هدف شما از آموزش چیست ؟
    هدف بلند مدت شما از آموزش چیست ؟
    ×
    ×