تاثیر زبان بدن در مصاحبه شغلی (تکنیک های مهم مصاحبه)

تاریخ انتشار: 1402/04/20

تاثیر زبان بدن در مصاحبه شغلی (تکنیک های مهم مصاحبه)

زبان بدن طیف وسیعی از سیگنال‌های غیرکلامی از جمله حالات بدن، حالات صورت، حرکات دست و ... است که می‌توانید برای برقراری ارتباط با افراد استفاده کنید.

توانایی شما در درک و تفسیر زبان بدن دیگران می تواند به شما کمک کند تا مسایل یا احساسات ناگفته را درک کنید.

در مقاله‌ای در مورد نکات مهم مصاحبه ی شغلی صحبت کرده‌ایم و اشاره‌ای به زبان بدن داشتیم در این مقاله می‌خواهیم به‌طور مفصل‌تر اثر زبان بدن را در مصاحبه‌های استخدامی توضیح دهیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.


نکات مهم در روز مصاحبه شغلی

زبان بدن چیست؟

به بیان ساده زبان بدن مجموعه‌ای از حرکات و رفتارهایی هست که بدون اینکه صحبت کنید بتوانید با دیگران ارتباط برقرار کنید.

 اهمیت زبان بدن

در مصاحبه شغلی درست است که رزومه قوی و مهارت فرد بسیار مهم است، اما زبان بدن می‌تواند در موفقیت یا عدم موفقیت فرد در مصاحبه‌های استخدامی تاثیرگذار باشد. بعضی حرکات ورفتارها نشان‌دهنده‌ی استرس و عدم اعتمادبه‌نفس است و مصاحبه‌گر را از ادامه مصاحبه با فرد منصرف می‌کند. بعضی رفتارها نشان‌دهنده‌ی اعتمادبه‌نفس قوی و آرامش است؛ بنابراین اینجاست که آشنایی با نقش زبان بدن بسیار ضرورت دارد.

زبان بدن در مصاحبه شغلی

زبان بدن شامل چه تکنیک‌هایی می‌شود

زبان بدن در هنگام ورود

در هنگام ورود به اتاق مصاحبه، آرام، بدون ایجاد سرو صدای اضافه و با اطمینان وارد شوید. تاخیر نداشته باشید. اگر با معطلی و تاخیر وارد شوید ممکن است این حس القاء شود که ترس ازمصاحبه دارید. هنگام حرکت، شانه‌هایتان را به عقب کشیده و گردنتان برافراشته باشد و محکم و با اعتماد کامل قدم بردارید.

استفاده از زبان بدن در هنگام دست دادن

یکی از مهم‌ترین کارها در هنگام ورود که نشان‌دهنده‌ی شخصیت شماست، دست دادن به شیوه اصولی است. برای این کار توجه کنید که:

نه خیلی محکم دست دهید که دست طرف مقابل از شدت فشار درد بگیرد، نه خیلی شل و ول که فرد مصاحبه‌گر فکر کند شما یک فرد خجالتی و ضعیف هستید. بلکه گرم و محکم (در حد متعادل) دست بدهید و در این حالت سعی کنید یک لبخند ملایم به لب داشته باشید و ارتباط چشمی برقرار کنید.

 نحوه نگاه و ارتباط چشمی

اگر مستقیم به‌صورت مصاحبه‌گر زل بزنید حس بد و حس گستاخی به او منتقل می‌شود. همچنین اگر مدام چشم‌هایتان به این‌طرف و آن‌طرف بچرخد حس عدم آرامش و تقلب به مصاحبه‌کننده القاء می‌شود. بهتر است بدون اینکه زل بزنید، به‌صورت مستقیم و پایدار نگاه کنید به این نحو که هراز چندگاهی به میز مقابلتان نگاه کرده باکمی مکس دوباره به چشم‌های فرد مصاحبه‌کننده نگاه کنید.

 طرز نشستن روی صندلی

سعی کنید در هنگام نشستن، صندلی خود را در زاویه 45 درجه قرار دهید. به‌ نحوی ننشینید که در صندلی فرو بروید و حالت لم دادن پیدا کنید. برای جلوگیری از این حالت در صورت امکان در قسمت لبه صندلی بنشینید.

استفاده از زبان بدن در حرکات دست

استفاده از حرکات دست خیلی از احساسات را به مخاطب انتقال می‌دهد مثلاً وقتی فردی عصبانی است ممکن است مرتب به انگشتان دستش ور برود یا فردی که دچار استرس است مدام دستانش را قایم می‌کند. فردی که از اعتماد به نفس قوی برخوردار است در هنگام صحبت برای اینکه منظور خود را بهتر به فرد مصاحبه‌گر برساند از حرکات مناسب دست‌ها استفاده می‌کند و آن‌ها را مشت یا پنهان نمی‌کند.

در رابطه با دست‌ها این نکات را رعایت کنید

    • سعی کنید کف دستتان پیدا باشد. برای نشان دادن صداقت؛
    • دست‌هایتان را در جیبتان نگذارید. قراردادن دست‌ها در جیب باعث می‌شود فکر کنند که می‌خواهید چیزی را مخفی کنید؛
    • از حرکات بیش از حد معمول و تند دستان خودداری کنید. غیرعادی و حرکت تند دست‌ها ممکن است تمرکز مصاحبه‌گر را برهم زند؛
    • در هنگامی که صحبت نمی‌کنید می‌توانید دست‌ها را روی پاهایتان آرام قرار دهید.

نحوه قرار دادن پاها

- در حالت ایستادن: بهتر است برای اینکه متعادل و با اعتماد به نفس به نظر بیایید پاها را تقریباً تا عرض شانه یا حتی کمتر باز کنید.

- در حالت نشستن: پاها را روی‌هم قرار ندهید. این طرز نشستن شما را غیردوستانه و مغرور نشان می‌دهد. بهترین حالت این است که کف پاها را روی زمین قرار دهید. چرا؟

از لحاظ علمی ثابت‌شده که این طریق نشستن باعث می‌شود در برابر پاسخ به سوالات پیچیده راحت‌تر بتوانید مغز خود را از تفکر منطقی به تفکر خلاق و برعکس انتقال دهید.

 نحوه حرکت سر

وقتی مصاحبه‌گر در حال صحبت است به نشانه تایید حرفهای او سر خود را تکان دهید تا متوجه شود که به او توجه کامل دارید. البته حد تعادل را رعایت کنید و بیش از حد معمول یا کمتر ازحد سرتان را تکان ندهید که اثر معکوس داشته باشد و مصاحبه‌گر فکر کند حواس پرتی دارید و بی‌توجه هستید.

استفاده از زبان بدن / نحوه تنفس صحیح

قبل از ورود به جلسه مصاحبه، چند بار نفس عمیق بکشید تا با آرامش کامل وارد اتاق مصاحبه شوید. در حین مصاحبه هم سعی کنید از نفس نفس زدن‌های تند پرهیز کنید. تنفس آرام و شمرده نشان می‌دهد که شما به سوالات مصاحبه تسلط دارید و دچار استرس نمی‌شوید. پس به نحوه تنفستان در حین مصاحبه توجه کنید. مصاحبه‌گر حواسش به همه‌جا هست حتی تنفس شما (:

استفاده از زبان بدن / گوش فعال

مهارت درست گوش دادن یا به عبارتی توانایی گوش دادن فعال خیلی مهم است و در واقع راهی برای برقراری ادامه ارتباط است. در هنگامی که مصاحبه‌گر در حال صحبت است باید تمام توجه و تمرکز خود را به او بدهیم تا او رغبت به ادامه گفتگو و مصاحبه با شما داشته باشد.

استفاده از زبان بدن / خنده به لب داشتن

لبخند ملایم بر لب یکی از راه‌های برقراری ارتباط است و حس خوبی به دیگران منتقل می‌کند. البته توجه کنید که جلسه مصاحبه رسمی است و نباید زیاد از حد بخندید که گمان شود شما مصاحبه را جدی نگرفته‌اید.

استفاده از زبان بدن / تن صدا

تن صدای شما در زمان مصاحبه باید در حد متعادل باشد نه خیلی بالا باشد که باعث آزار مصاحبه کننده‌ها شود نه خیلی پایین که به راحتی شنیده نشود. به‌عبارت‌دیگر تن صدای شما به‌گونه‌ای نباشد که مجبور باشید حرف‌های خود را چندین بار تکرار کنید.

استفاده از زبان بدن / خودداری از دست زدن به‌ صورت

در هنگام مصاحبه سعی کنید از لمس صورت و اجزای صورتتان خودداری کنید. دست کشیدن توی موهای سر، خاراندن بینی و چشم نشان می‌دهد که شما از مصاحبه کلافه و خسته شدید و ممکن است تاثیر منفی در مصاحبه شما بگذارد.

استفاده از زبان بدن / هنگام خروج

در هنگام خروج از جلسه مصاحبه دقت کنید که چیزی را جا نگذارید. اگر وسیله‌ای دارید به‌آرامی بردارید (دقت کنید مصاحبه‌گر از ابتدا تا پایان جلسه تمام حرکات شما را زیر نظر دارد).

هنگام خداحافظی مجدداً به مصاحبه‌کننده دست بدهید و لبخند به لب داشته باشید.

در پایان

همان‌طور که گفته شد استفاده از زبان بدن نقش مهمی در مصاحبه شغلی دارد. انسان علاوه بر حرف و کلام از طریق حرکات بدن نیز می‌تواند احساسات خوب یا بد را به افراد منتقل کند. امیدوارم با مطالعه این مقاله و رعایت یک سری از اصول در رابطه با زبان بدن بتوانید یک مصاحبه فوق موفق داشته باشید.

اگر از مصاحبه‌های استخدامی خود تجربه‌ای یا نکته‌ای دارید که در این مقاله به آن اشاره نشده خوشحال می‌شویم آن را با ما در قسمت کامنت‌ها در میان بگذارید.

بیشتر بخوانید:

هوش هیجانی و تاثیر آن در استخدام


دانلود نسخه PDF مقاله

نظرات خود را ثبت نمایید