سامانه مودیان بستری مناسب برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده است
به گزارش رسانه مالیاتی ایران، مهدی موحدی بکنظر در همایش «رویداد ملی چالشها و راهکارهای اجرایی مطلوب قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان»، اظهار کرد: در حالحاضر با یک تحول اقتصادی و اجتماعی مواجه هستیم که لازمه آن بررسی و رفع چالشها است؛ فلسفه وجودی سامانه مودیان را در ابتدای امر میتوان بستری برای اجرای ارزش افزوده دانست.
وی افزود: در اجرای مالیات ارزش افزوده با مسائلی مواجه بودیم به نحوی که در این رابطه میتوان به دریافت اظهارنامه های دورهای و بررسی آن ها اشاره کرد که به سبب مسائلی همچون سلیقه محوری، تناسب نداشتن پروندههای مالیاتی با وقتی که ماموران مالیاتی برای رسیدگی میگذاشتند، پیچیدگی و تنوع کسب و کارها از جمله شرکت های صوری، ضعف اطلاعات دوره ای و ... با چالشهایی مواجه شد و در نهایت مالیات بر ارزش افزوده را از هدف اصلی خود یعنی شفافیت در زنجیره تولید خارج کرد.
رئیس مرکز تنظیم مقرارات نظام پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان افزود: اکنون پارادایمهای نظام مالیاتی را از سنتی خارج ساختیم به نحوی که در حالحاضر اظهارنامه ها از دستی بودن به داده محور و رویداد محور تغییر یافتهاند و اظهارنامهها به صورت از پیش تعیین شده هستند و ارزیابی ها به صورت خودکار هستند.
موحدی بکنظر بیان کرد: تحلیل ریسک به صورت پسینی بود به نحوی که بعد از سالها متوجه شرکت های صوری میشدیم و نمیتوانستیم پیدایشان کنیم در حالی که امروزه اطلاعات به صورت پیشینی الگوریتمها و تحلیلهای رسیک صورت میگیرد.
وی گفت: در حالحاضر با بهره گیری سامانه پایانههای فروشگاهی در حال ارتقا تولید داده هستیم تا با بهره گیری از اطلاعات سایر اشخاص و سایر اطلاعات یک زیست بوم جامع را پدید آوریم و تعارضی با بهرهگیری از اطلاعات اشخاص ثالت موضوع ماده 169 قانون مالیات های مستقیم ندارد.
رئیس مرکز تنظیم مقرارات پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان در ادامه تصریح کرد: در قانون پایانه های فروشگاهی اصل و مبنا بر صحت اطلاعات است و تکلیفی برای ارائه اظهارنامه وجود ندارد و اظهارنامه های پیش فرض در اختیار مودی قرار میگیردو در صورت نیاز و به منظور شفافیت کالا و خدمات مودیان می تواند آن را تکمیل و ویرایش کنند.
موحدی بکنظر تصریح کرد: حلقه مرکزی سامانههای پایانههای فروشگاهی صورتحسابهای الکترونیکی بود، زیرا مفهوم محوری قانون است قبلا به صورت دستی بوده اما اکنون به صورت سیستمی انجام میشود.
وی گفت: محاسبه سیستمی چند الزام دارد که میتوان به شناسایی افراد حقیقی و حقوقی با شمارههای اقتصادی، شناسایی کالا و خدمات براساس شناسه سیزده رقمی، نرخ گذاری کالاهای ارزش افزوده واحد اشاره کرد.
رئیس مرکز تنظیم مقرارات پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان تصریح کرد: بیش از دومیلیون و پانصد شناسه کالا و خدمات شناسایی شده و در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار گرفته و نرخ گذاری آن انجام شده است.
موحدی بکنظر تصریح کرد: یکی از مواردی که قانون گذار در سامانه پایانه های فروشگاهی دیده تقش آفرینی شرکت های معتمد است که اکنون در این حوزه 10 شرکت نوع اول ارائه دهنده خدمات داریم که توانستند تسهیل سازی خدمات مالیاتی را انجام می دهند.
وی خاطرنشان کرد: یکی از اتفاقاتی که موجب عقب نشینی سازمان امور مالیاتی در اجرای سامانه مودیان نشد و دست برتر داشت، بحث طلافروشان بود که آنها اذعان داشتند که با سامانه مودیان مشکلی ندارند و علت آن را میتوان به سبب نقش آفرینی شرکتهای معتمد دانست.
رئیس مرکز تنظیم مقرارات پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان بیان کرد: از تیرماه 1402 تاکنون شاهد افزایش ارسال کننده های صورت های الکترونیکی هستیم به نحوی که تیرماه 1402 حدود 24 هزار مودی و خردادماه سال جاری حدود 178 هزار مودی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی صورتحساب های الکترونیکی صادر کردند.
موحدی بکنظر تصریح کرد: 23 درصد از اظهارنامههای دوره چهارم ارزش افزوده براساس اطلاعات مندرج در سامانه بود و مودی دیگر لازم نبود اطلاعات دیگری وارد کند.
رئیس مرکز تنظیم مقرارات پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان افزود: اکنون تنها چهار کشور شامل کره جنوبی، ایتالیا، پرتغال و هند تهیه اظهارنامه های از پیش تهیه شده مالیات بر ارزش افزوده را صادر میکنند در حالی که ما علی رغم تمام اشکالاتی که به نظر میرسد توانستیم در این حوزه خروجی قابل توجهی را کسب کنیم.
جدیدترین اخبار
نماینده رامیان و آزادشهر در مجلس گفت: کاهش بار مالیاتی از بخش حقوق و مشاغل خرد یکی از اهداف اصلی ایجاد معافیتهای مالیاتی هوشمند در بودجه 1404 است که معافیت مالیات حقوق و مشاغل خرد را تا دو برابر افزایش داد.
1403/10/20 تیم تحریریه