- خانه
- >
- اخبار
- >
- روند نزولی مالیات بر حقوق در بودجه 1404 / پاسخگویی نظام مالیاتی در حوزه قانونگذاری و اجرای قوانین
روند نزولی مالیات بر حقوق در بودجه 1404 / پاسخگویی نظام مالیاتی در حوزه قانونگذاری و اجرای قوانین
تاریخ انتشار: 1403/09/03
به گزارش رسانه مالیاتی ایران، آقای مهدی موحدی بکنظر، سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور با حضور در برنامه تلویزیونی پایش در خصوص تغییرات معافیتهای مالیاتی حقوق بگیران بخشهای دولتی و خصوصی، گفت: اگر به لایحه بودجه 1404 نگاهی بیندازیم متوجه خواهیم شد چند مولفه مهم و شاخص ناظر به این دو موضوع در این لایجه وجود دارد.
نخست از مردم بارها شنیده بودیم که بار مالیاتی بر حقوق بگیران بسیار زیاد است. در سه سال اخیر سازمان امور مالیاتی با تدابیر کارشناسانه خود توانست این فشار مالیاتی را از روی این قشر بکاهد به طور مثال در سال 1400 حدود 12.5 درصد از کل درآمد مالیاتی را از حقوق بگیران بخش عمومی و خصوصی تامین میشد. در سال 1401 این رقم به 11.5 درصد رسید و در سال 1402 به 10.2 درصد کاهش یافت که این امر نشان از احترام به مودیان مالیاتی و پاسخگویی عملی سازمان در قبال مطالبهگری آنهاست.
وی بیان کرد: در لایحه بودجه 1404 مسئله مالیات از حقوق کارکنان بخش عمومی و خصوصی با ملاحظات بسیار بیشتری تنظیم شده است برای مثال معافیت پایه حقوق بگیران ماهیانه در قانون بودجه سال 1403 حدود 12 میلیون تومان در ماه بود در حالی که برای سال آتی یعنی لایحه بودجه سال 1404 کشور، 24 میلیون تومان برای این معافیت پایه پیشنهاد شده است. یعنی اشخاصی که در سال 1404 حقوقشان زیر 24 میلیون تومان باشد مالیاتی پرداخت نخواهند کرد اما اگر میزان دریافت حقوق بالاتر از عدد مزبور باشد مطابق دامنهای که در نظر گرفته شده مشمول نرخهای مالیاتی خواهند بود.
سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور خاطرنشان کرد: این روند نزولی مالیات بر حقوقی که در بودجه 1404 مشاهده میکنید نشان از پاسخگویی نظام مالیاتی در حوزه قانونگذاری و اجرای قوانین و مقررات دارد.
افزایش دو برابری معافیت مالیاتی مشاغل
موحدی بکنظر گفت: معافیت پایه مشاغل نیز با افزایش دو برابری مواجه شده چراکه در سال قبل میزان معافیت مشاغل در کل سال 100 میلیون تومان بود اما در لایحه پیشنهادی بودجه 1404 معافیت پایه مشاغل به 200 میلیون تومان رسید که امیدواریم توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب شود. هرچند که میدانیم این معافیتها، درآمدهای مالیاتی را کاهش میدهد اما آنچه برای ما مهم است، حرکت در راستای تحقق اهداف سازمان و اخذ مالیات از دانهدرشتهاست.
افزایش دوبرابری حد نصاب تبصره ماده (100)
وی بیان کرد: یکی دیگر از محاسن لایحه بودجه 1404 افزایش قابل توجه و تقریباً دوبرابری حدنصاب تبصره ماده (100) قانون مالیاتهای مستقیم است. بر اساس تبصره ماده (100)، حدنصابی برای تعیین مودیان خرد در قوانین بودجه سالیانه مشخص میشود تا سازمان امور مالیاتی براساس اطلاعات در دسترس، مالیات مقطوعی را تعیین و به رویت مودیان برساند تا اگر مودیان تمایل داشتند این مالیات را حتی با 15 قسط پرداخت کنند و اگر هم نخواستند اظهارنامه بدهند.
در لایحه بودجه سال 1404حدنصاب موضوع این تبصره به بیش از 43 میلیارد تومان رسیده است و هر صاحب شغلی که بیش از این حد، درآمد حاصل از فروش داشته باشد مشمول این قانون میشود. سال گذشته این عدد حدود 21 میلیارد و 600 میلیون تومان بود. در سال گذشته در اجرای تبصره ماده (100) که مربوط به مشاغل کوچک و مالیات مقطوع بود اتفاقی که رخ داد از حدود 8 میلیون و 600 هزار صاحب مشاغلی که شناسایی کرده بودیم 70 درصد مالیاتشان صفر شد و از آنها مبلغی اخذ نشد و 50 درصد از درآمد مالیاتی اخذ شده از آنها تنها از یک درصد از این مودیان دریافت شد که این امر نشان از عدالت مالیاتی و اهمیت دانهدرشتها برای سازمان مالیاتی دارد چرا که نباید بار مالیاتی بر عموم مردم وارد شود.
کاهش نرخ مالیات شرکتهای تولیدی
سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور بیان کرد: نرخ مالیات شرکتهای تولیدی طبق موضوع ماده (105) قانون مالیاتهای مستقیم 25 درصد بوده اما همچون روال سه چهار سال قبل 20 درصد شده است زیرا میخواهیم اشخاص حقوقی تولیدی، فعالیتهای تولیدی خود را انجام دهند و مانع فعالیتهای اقتصادی نباشیم.
موحدی بکنظر گفت: برای یک سری از شرکتهای حقوقی که معافیتهای قابلتوجه دارند سقف قرار دادیم. یکی از احکام مالیاتی بودجه 1404 این است که حد معافیت را برای اشخاص حقیقی و حقوقی تا یک میزان مشخص حفظ کنیم اما این معافیتها را برای اشخاص کم درآمد بیشتر کنیم، این اتفاق در واقع فقط مختص سال 1404 نیست بلکه در سال گذشته نیز این مسیر را طی کردیم.
زمینه توسعه متوازن با اجرای «نشان دارکردن مالیات» هموار می شود
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به تاثیر «نشان دار کردن مالیات» در اصلاح ساختار پرداخت مالیاتی کشور، گفت: مردم وقتی از محل هزینه کرد مالیاتشان آگاهی پیدا کنند قطعاً تشویق به پرداخت داوطلبانه مالیات میشوند.
تیم تحریریه
مشارکت مستقیم مردم در اولویتبندی پروژههای توسعهای با انتخاب محل هزینهکرد مالیات
رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس شورای اسلامی گفت: با اجرای طرح نشاندار کردن مالیاتها، هر مودی میتواند تاثیر مستقیم سهم خود را در توسعه و آبادانی کشور ببیند؛ این یک گام مثبت به سوی شفافیت، عدالت مالیاتی و تقویت حس مسئولیتپذیری اجتماعی است.
تیم تحریریه
طرح نشاندارکردن مالیاتها موجب ارتقای سطح اعتماد عمومی و تقویت اقتصاد ملی می شود
نماینده لنگرود در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر ضرورت بهبود شفافیت به بررسی اثرات طرح نشاندارکردن مالیاتها بر کاهش نابرابریها و تقویت پروژههای عمرانی مناطق محروم پرداخت.
تیم تحریریه
سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور گفت: در حال حاضر طرح مالیات بر عایدی سرمایه مترصد تصویب در صحن علنی مجلس است و سازمان امور مالیاتی آمادگی لازم برای اجرای مالیات بر عایدی سرمایه پس از تصویب آن دارد.
تیم تحریریه