زمینه مالیات ستانی عادلانه با تکیه بر حسابرسی سیستمی و نظام مالیاتی داده‌محور میسر می شود

به گزارش رسانه مالیاتی ایران، آقای محمدحسین معصومی‌نیا، کارشناس حوزه اقتصادی در مورد اهمیت تمرکز بر افزایش عدالت در مالیات‌ستانی گفت: یکی از اصلی‌ترین اصلاحات حوزه مالیاتی، کاهش دخالت‌های انسانی در حوزه مالیات‌ستانی است. مالیات یکی از منابع پایداری درآمدی دولت‌ها محسوب می‌شود و لازم است با استفاده از یک نظام مالیاتی کارآمد و هوشمند به اخذ مالیات عادلانه از همگان مبادرت شود؛ بنابراین علاوه بر کاهش فساد‌های مرتبط با اخذ مالیات، باید مبتنی بر عدالت و کارآمدی نظام مالیاتی، به‌سمت تحقق نظام مالیاتی داده‌محور حرکت کنیم.

وی ادامه داد: نظام مالیاتی داده‌محور با تکیه بر تقویت حسابرسی سیستمی به‌جای حسابرسی دستی اطلاعات، زمینه‌ساز کسب دقیق اطلاعات فروش و درآمد مودیان خواهد شد و به این ترتیب مالیات به‌صورت کاملا سیستمی و بدون وجود دخالت انسانی از آنها اخذ می‌شود.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اهمیت تحقق نظام مالیاتی داده‌محور و تقویت حسابرسی سیستمی در افزایش اخذ مالیات از بخش غیرشفاف و زیرزمینی اقتصاد، اظهار کرد: دریافت مالیات حقه از همگان مبتنی بر نظام مالیاتی داده‌محور نه‌تنها منجر به عدالت در اخذ مالیات خواهد شد بلکه مالیات عملکرد بخش غیرشفاف و زیرزمینی اقتصاد را نیز شناسایی خواهد کرد و فرار مالیاتی را کاهش می‌دهد که نه تنها به لحاظ افزایش درآمد‌های دولت، بلکه موجب بازتوزیع بهتر منابع مالیاتی در سطح کشور خواهد شد.

آقای معصومی‌نیا با اشاره به تحقق عدالت در تمام زنجیره مالیات در سال 1403 با تکیه بر اصلاحات صورت گرفته در این بخش گفت: نکته مهم در زمینه اصلاح نظام مالیاتی و تحقق نظام مالیاتی عادلانه و کارآمد، تحقق هر دو سمت عدالت یعنی عدالت در توزیع مالیات و عدالت در اخذ مالیات است که عدالت در اخذ مالیات با تکیه بر حسابرسی سیستمی و نظام مالیاتی داده‌محور در سال 1403 محقق شده است.

به گفته این کارشناس اقتصادی، عدالت در توزیع نیز با تکیه بر طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها توسط مودیان و دخالت مستقیم مودیان مالیاتی در تعیین هزینه‌کرد مالیات رقم خورده است و همه زنجیره مالیات یعنی از اخذ تا توزیع مالیات با اقدامات سازمان امور مالیاتی به سمت عدالت حرکت کرده است.

وی در ادامه افزود: به این ترتیب دولت از این طریق توانست به بازتوزیع درآمد‌ها در کشور بپردازد و عدالت اجتماعی را ایجاد کند. در یک نظام مالیاتی کارآمد و سیستمی، دریافت مالیات حقه از همگان و به ویژه پردرآمد‌ها مدنظر است و درآمد‌های مالیاتی در راستای اداره کشور، انجام پروژه‌های زیربنایی و ارائه خدمات به شهروندان به کار گرفته می‌شود. به این ترتیب، عدالت اجتماعی در سطح بالایی در کشور اعمال می‌شود.

این کارشناس اقتصادی یادآور شد: طی سال 1403، هوشمند و سیستمی‌سازی نظام مالیاتی کشور به اجرا گذاشته شد. به نحوی که حسابرسی بیش از 70 درصد از اظهارنامه‌های اشخاص حقوقی و بیش از 50 درصد از اظهارنامه‌های اشخاص حقیقی به‌صورت سیستمی انجام شد. این روند‌های هوشمندسازی می‌تواند اثرگذاری بالایی در انضباط بخشی به امور اقتصادی کشور داشته باشد که بستری برای تحقق شعار سال مبنی بر جذب سرمایه‌ها در بخش تولید ایجاد خواهد کرد.