کاهش فرار مالیاتی و اخذ عادلانه مالیات مهم‌ترین ثمره افزایش حسابرسی سیستمی

به گزارش رسانه مالیاتی ایران، قدس آنلاین نوشت: هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور طی سال‌های اخیر مدنظر قرار گرفته است. طی سال‌های اخیر اقدامات اساسی و جدی در راستای سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور صورت گرفت تا جائیکه طی سال جاری شاهد حسابرسی حدود 70 درصد از اظهارنامه‌های اشخاص حقیقی به صورت سیستمی بودیم.

هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور از مسیر تقویت حسابرسی سیستمی زمینه را برای تمرکز بر فراریان مالیاتی فراهم کرد و درآمدهای مالیاتی دولت تا حد زیادی افزایش یافت. مالیات فقط از این منظر که یک منبع درآمدی برای دولت است، اهمیت ندارد. نکته مهم این است که مالیات‌ستانی ابزاری برای ایجاد عدالت اجتماعی در کشور است.

سیستمی و هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور طی سال‌های گذشته در دستور کار قرار گرفت. اصلاح نظام مالیاتی کشور با هدف دریافت مالیات حقه از همگان مدنظر بود و اقدامات خوبی در راستای ایجاد عدالت مالیاتی در کشور صورت گرفت.

افزایش حسابرسی سیستمی و کاهش حسابرسی دستی و ممیزمحوری اقدام مهمی در راستای ایجاد عدالت اجتماعی است. زیرا در این شرایط، امکان تمرکز بر دریافت مالیات از فراریان مالیاتی و شناسایی مودیان جدید به وجود می‌آید. در سایه سیستمی و هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور امکان افزایش دقت در مالیات‌ستانی به وجود می‌آید و شاهد از بین رفتن نقش سلیقه‌گرایی در مالیات‌ستانی هستیم. این مزیت‌ها همگی در نهایت به نفع مودیان قانون‌مدار است.

وقتی روندهای مالیاتی به صورت سیستمی و هوشمند پیش می‌رود، اعتماد مودیان به نظام مالیاتی کشور افزایش پیدا می‌کند و مودیان با رضایت بیشتری به پرداخت مالیات اقدام می‌کنند. از بین رفتن بستر فساد نیز از دیگر مزیت‌های سیستمی و هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور است.

در همین خصوص نمایندگان مختلف مجلس نیز پیرامون اهمیت تقویت حسابرسی سیستمی و نقش آن در تحقق نظام مالیاتی عادلانه و حمایت‌کننده از تولید صحبت کرده‌اند.

آقای احمد آریایی‌نژاد نماینده ملایر مجلس در همین رابطه گفته است اگر نظام مالیاتی کشور را به سمت هوشمند و سیستمی شدن می‌بریم، باید از این ظرفیت در راستای حمایت از تولید بهره ببریم. در سایه دریافت مالیات هوشمند و دقیق می‌توانیم بر مالیات‌ستانی از فعالیت‌های مخرب و واسطه‌ای تمرکز کنیم و به شناسایی مودیان جدید و مقابله با فرار مالیاتی بپردازیم. در این سازوکار زمینه برای حمایت از تولید و کاهش فشار مالیاتی بر بخش‌های مولد به وجود می‌آید.

آقای محمد میرزایی نماینده تکاب در مجلس نیز در خصوص اثرگذاری تقویت حسابرسی سیستمی در جهت کاهش فشار به بخش مولد اقتصاد و حمایت از آن، گفت: نظام مالیاتی سنتی، مبتنی بر ممیزمحوری، تشخیص‌های سلیقه‌ای و فرآیندهای پیچیده، نه‌تنها مانع تولید است بلکه سرمایه‌گذار را از ورود به میدان دلسرد می‌کند. لذا نظام مالیاتی باید هوشمند، داده‌محور، شفاف و قانون‌مند شود.

عبدالوحید فیاضی، نماینده محمودآباد در مجلس شورای اسلامی هم گفت: سیستم مبتنی بر تقویت حسابرسی سیستمی، علاوه بر کاهش فرار مالیاتی، به دولت این امکان را می‌دهد که درآمدهای مالیاتی خود را به درستی جمع‌آوری کند و از این طریق به تقویت زیرساخت‌ها و پروژه‌های عمرانی بپردازد. در نهایت، این روند می‌تواند به کاهش نابرابری‌های اقتصادی در جامعه کمک کند و در راستای تامین عدالت اجتماعی عمل کند.