سیستمی شدن حسابرسی مالیاتی، مقدمه تحقق عدالت و افزایش تمرکز بر مقابله با فراریان مالیاتی

به گزارش رسانه مالیاتی ایران، آقای کامران غضنفری نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در ارتباط با احصاء اطلاعات فروش با تکیه بر پایگاه جامع اطلاعاتی سازمان امور مالیاتی و رشد چشم‌گیر حسابرسی هوشمند و سیستمی در بخش مالیات بر عملکرد سال 1402 تصریح کرد: مهم‌ترین نتیجه مثبت سیستمی شدن امور مالیاتی کشور این است که حتی‌الامکان از دخالت فردی در تعیین میزان مالیات پرداختی مودیان جلوگیری می‌کند. در این روند، نقش افراد و سلیقه آن‌ها کم می‌شود.

وی ادامه داد: سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور باعث می‌شود که کارشناس مالیاتی با چندین مودی سرو کار نداشته باشد و کارها با سهولت و سرعت بیشتری پیش می‌رود.

این نماینده مجلس دوازدهم خاطرنشان کرد: در روند دستی رسیدگی به اظهارنامه‌های مالیاتی گاهاً مفاسدی رخ می‌دهد که به بی اعتمادی مودیان به نظام مالیاتی کشور منجر می‌شود لذا هر چقدر به سمت هوشمندسازی امور برویم، بر اعتماد مودیان اضافه می‌شود.

آقای غضنفری گفت: مفاسدی همچون دادن رشوه برای پایین آوردن مبلغ مالیات، ضربه زیادی به کشور وارد می‌کند. سیستمی شدن امور زمینه چنین اقداماتی را از بین می‌برد. به این ترتیب، با سیستمی شدن حسابرسی مالیاتی و داده‌محوری امکان افزایش کیفیت کار سازمان امور مالیاتی و کاهش وقوع فساد به وجود می‌آید و افزایش وصول درآمدهای مالیاتی دولت را شاهد خواهیم بود و تمرکز ماموران مالیاتی بر مقابله با فراریان مالیاتی قرار خواهد گرفت که در نهایت این فرآیند مهم موجب تحقق عدالت مالیاتی خواهد شد.

وی ادامه داد: در روندهای دستی و غیرسیستمی، دولت از میزان واقعی درآمدهای مالیاتی محروم می‌شد. اما حالا با هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور می‌توانیم به دریافت مالیات حقه از همگان بپردازیم و این روندها هم به نفع دولت است و هم برای مودیان منفعت دارد.

وی ادامه داد: هوشمندسازی امور مالیاتی کشور بستری برای شناسایی مودیان جدید مالیاتی و کسانی که تا کنون مالیات پرداخت نمی‌کرده‌اند، به وجود می‌آورد. این شرایط به نفع همه است و منافع کشور را تامین می‌کند.

این نماینده مجلس در خصوص کاهش 67 درصدی حسابرسی دستی به اظهارنامه اشخاص حقیقی و همچنین کاستن 50 درصدی از رسیدگی ممیز به اظهارنامه اشخاص حقوقی طی سال جاری خاطرنشان کرد: این روندها نشان‌دهنده اصلاح نظام مالیاتی کشور است. کاستن از نقش افراد در روندهای مالیاتی کشور به معنی از بین بردن زمینه سوءاستفاده‌های احتمالی است.

غضنفری گفت: سازمان امور مالیاتی تعداد مشخصی کارمند و نیروی انسانی دارد و نمی‌تواند بر همه امور از جمله فرار مالیاتی متمرکز شود. این نیروی انسانی تاکنون بر رسیدگی دستی به اظهارنامه‌ها متمرکز بوده است. با سیستمی شدن امور، سازمان امور مالیاتی این امکان را پیدا می‌کند که با فراریان مالیاتی مقابله کند.

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: به طور مثال، هزاران خانه خالی در کشور وجود دارد که بلااستفاده رها شده‌اند. بر اساس قانون، سازمان امور مالیاتی باید بر آن‌ها مالیات اعمال کند. تاکنون امکان رسیدگی به این موضوع وجود نداشته است. حالا که بر اثر هوشمندسازی امور، سازمان امور مالیاتی مازاد نیرو دارد، می‌تواند بر این مسئله متمرکز شود و اعمال مالیات را داشته باشد.

وی ادامه داد: به جای این که به افزایش فشار مالیاتی بر کسانی که مالیات پرداخت می‌کنند، بپردازیم، باید به سمت شناسایی مودیان جدید برویم و با فرار مالیاتی مقابله کنیم. این موارد است که افزایش درآمدهای مالیاتی دولت را به همراه دارد.