فرآیندهای مالیات‌ستانی و تشخیص مالیات به سمت سیستمی شدن است/ به دنبال یکپارچه سازی سامانه‌های حسابداری هستیم

به گزارش رسانه مالیاتی ایران، دومین نشست هم اندیشی روسا و مدیران ادوار سازمان امور مالیاتی با هدف هم اندیشی در مباحثی همچون جایگاه و کارکرد سازمان، ارتباط موثر با ارکان حاکمیت، بررسی قوانین مالیاتی، مطالبات کارکنان، بررسی نحوه ارتقاء انگیزه، فرهنگ سازمانی و میزان بهره‌وری کارکنان با حضور روسا و مدیران پیشین و رئیس‌کل فعلی این سازمان اول آذر 1403 برگزار شد.

در ابتدای این نشست، سید محمد هادی سبحانیان رئیس کل سازمان امور مالیاتی ضمن قدردانی از حضور روسای پیشین این سازمان و تشریح برخی اقداماتی که به رغم تمام محدودیت‌های قوانین و مقررات در ده‌های گذشته در سازمان صورت گرفته، عنوان کرد: یکی از مسائلی که امروز موجب زحمت کارکنان مالیاتی در ادارات مختلف می‌شود عدم وجود یک سیستم حسابداری جامع است.

آقای سبحانیان گفت: در حال‌حاضر به دنبال یکپارچه سازی سامانه‌های حسابداری هستیم این امر بسیار بزرگ و مهم است. به همین جهت برای آن کارگروهی را در نظر گرفتیم.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی تصریح کرد: بحث ثبت نام‌ مودیان نیز برای ما اهمیت دارد که به آن ورود کردیم. چرا که نظام مالیاتی باید بداند این مودی حقیقی یا حقوقی است و در ذیل کدام دسته از قوانین و مقررات قرار می‌گیرد که این امر بسیار پیچیده و چالش برانگیزی است، پالایش‌های مهمی نیز در این مورد در حال انجام است.

آقای سبحانیان بحث سیستمی شدن فرآیندهای مالیات ستانی و تشخیص مالیات را از موارد دیگر پیش روی سازمان عنوان کرد و گفت؛ در سنوات قبل اقدامات مهمی در این حوزه صورت گرفت، اما تلاش داریم فرآیند تعیین و تشخیص مالیات را بصورت سیستمی انجام دهیم. نمونه بارز آن از گذشته تبصره 100 بود که مبتنی بر اطلاعات، مالیات تعیین کنیم، امسال اظهارنامه کمتری دریافت کردیم و بیشتر سعی بر دریافت تبصره 100 داشتیم.

وی در ادامه به رشد درآمدهای مالیاتی در سنوات اخیر اشاره کرد و گفت: نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی یک رشد قابل توجه و تجربه جدید بود. سال گذشته در این حوزه به رقم 7.7 درصد رسیدیم که این عدد محاسبه خود بانک مرکزی است.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی افزود: نسبت مالیات به هزینه‌های جاری دولت نیز از حدود 41 درصد به 56 درصد رسید. نسبت مالیات به منابع بودجه عمومی تقریبا 30 درصد در سال گذشته به 41.4 درصد ارتقا پیدا کرد که این نشان از کاهش وابستگی بودجه به نفت دارد.

سبحانیان به بحث تعداد اشخاص صادر کننده صورتحساب الکترونیکی به واسطه اجرای قانون پایانه‌‌ های فروشگاهی هم اشاره کرد و گفت: ما تقریبا 15 سال است که نظام مالیات بر ارزش افزوده را اجرا می‌کنیم.

وی بیان کرد: سال گذشته توانستیم از حدود 500 هزار اشخاص حقیقی صادر کننده به دو میلیون و 207 هزار شخص حقیقی و حقوقی صادر کننده رسیدیم همچنین نسبت پوشش اشخاص صادر کننده به اشخاص بالقوه‌ای که باید صادر کنند از 54 دهم درصد به 71 درصد اشخاصی رسیده است.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی یادآوری کرد: اشخاصی که به سامانه متصل شده‌اند و در حال صدور صورتحساب هستند تا اردیبهشت 1403 به 95 درصد رسیده است یعنی اینکه مودیان بزرگ از قانون تمکین کرده‌اند البته قانون‌گذار این امکان را فراهم کرد تا به تدریج به این سامانه متصل شوند و برخی از مودیان فعلا صورتحساب‌های خود را به صورت کاغذی به سامانه ارسال می‌کنند.

در ادامه روسا و مدیران ادوار سازمان امور مالیاتی کشور به بیان دیدگاه‌ها و نقطه نظرات و ارائه دیدگاه‌های عملی در حوزه های مختلف مالیاتی پرداختند که رئیس کل سازمان امور مالیاتی به لزوم بهره‌گیری از راهکارها و پیشنهادات مطرح شده در بخش های مختلف تاکید کرد.