بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟ | فرآیند ثبت نام بیمه اختیاری

بیمه اختیاری تامین اجتماعی یک بیمه اختیاری است و در واقع یکی از انواع بیمه های خویش فرماست که افراد می‌توانند نسبت به تهیه و ثبت نام آن اقدام کنند. این نوع از بیمه که پرداخت آن به عهده خود شخص بیمه شونده است به فرد کمک می‌کند تا در صورت برخورد با مشکلات مالی ناشی از بیماری و درمان آن، حادثه، بیکاری یا مابقی وضعیت های ناگوار، حمایت مالی دریافت کند. به عبارتی پوشش هایی نظیر خدمات درمانی، از کار افتادگی، بازنشستگی و فوت را شامل می‌شود.

برای توضیحات بیشتر در مورد این نوع از بیمه، تا پایان با ما همراه باشید.

انواع بیمه در سازمان تامین اجتماعی

به طور کلی انواع تقسیم بندی بیمه در تامین اجتماعی شامل دو گروه بیمه اجباری و بیمه خویش فرما می‌شود که بیمه خویش فرما نیز خود به دو گروه بیمه اختیاری و بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد طبقه بندی می‌شود.

بیمه اختیاری تامین اجتماعی

با توجه به عنوان اختیاری در بیمه اختیاری، هیچگونه اجباری برای خریداری این بیمه نیست و افراد طبق صلاح دید خود به منظور دریافت خدمات تامین اجتماعی خود را بیمه می‌کنند. به عبارت دیگر در مقابل پرداخت حق بیمه از خدمات و تعهدات سازمان تامین اجتماعی برخوردار می‌شوند. در صورت عدم پرداخت حق بیمه در زمان مقرر، قرارداد بیمه باطل و باید مجددا درخواست نمایند.

تفاوت بیمه اختیاری تامین اجتماعی و بیمه اجباری

یکی از تفاوتهای بیمه اختیاری با بیمه اجباری، این است که در بیمه اختیاری اجباری برای انعقاد قرارداد توسط افراد نیست.

دیگر تفاوتهای اصلی این دو بیمه به درصد حق بیمه و بیمه بیکاری مربوط می‌شود.

- حق بیمه هر فرد در بیمه اجباری 30٪ از حقوق اوست. که 23٪ سهم کارفرما و 7٪ سهم کارگر یا کارمند است. ولی در بیمه اختیاری، حق بیمه هر فرد 27٪ تعیین می‌شود و فرد بیمه‌گذار باید آن را پرداخت کند.

- افرادی که نوع بیمه آنها اختیاری است، تحت پوشش مقرری بیمه بیکاری قرار نمی‎گیرند و به علت نداشتن کارفرما و عدم اشتغال در مکان‎های دارای کد کارگاهی، مشمول قانون کار نیستند.

شرایط بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟

برای اینکه تحت پوشش بیمه اختیاری قرار بگیرید باید دارای شرایط زیر باشید:

1- برخورداری از حداقل 30 روز سابقه پرداخت حق بیمه؛

2- داشتن حداقل 18 و حداکثر 50 سال سن (مرد و زن)؛

اگر فرد متقاضی بیمه اختیاری از 55 سال بیشتر سن دارد، معادل مدت مازاد سنی، باید سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد.

توجه

افرادی که بیش از 10 سال سابقه پرداخت حق بیمه دارند از شرط سنی معاف هستند و در واقع با هر سنی می‌توانند برای بیمه اختیاری تامین اجتماعی اقدام کنند.

3- متقاضی بیمه اختیاری نباید در کارگاه‌های مشمول قانون تامین اجتماعی و یا پوشش‌های بیمه اجباری مشغول به کار باشد.

برخی نکات مهم مرتبط با شرایط بیمه اختیاری

- فرد متقاضی بیمه می‌تواند مبنای پرداخت حق بیمه اختیاری را بین حداقل و حداکثر دستمزد هر سال تعیین کند.

- اگر فرد بیمه شده‌ یکبار با سازمان تامین اجتماعی قرارداد بیمه اختیاری منعقد کند تا سه بار حق انعقاد قرارداد بیمه را بدون شرط سنی دارد. البته دوران انقطاع جزء بیمه و سوابق فرد منظور نمی‌شود.

- افرادی که بر اساس تبصره 1ماده 74 قانون استخدام کشوری بازخرید شده‌‏اند، اگر کسورات خود را به سازمان منتقل و مابه‌التفاوت آن را پرداخت کنند می‌توانند بیمه اختیاری شوند.

- متقاضیان می‌توانند هر دو سال یکبار نسبت به افزایش 10 درصدی حق بیمه ماهیانه خود اقدام کنند.

- پرداخت حق بیمه توسط فرد بیمه شده در زمان حیات او قابل قبول است و حق بیمه‌ای که بعد از حیات وی پرداخت شود به‌عنوان سابقه تلقی نخواهد شد.

بیمه اختیاری تامین اجتماعی

فرآیند ثبت نام بیمه اختیاری تامین اجتماعی

1- متقاضی ثبت نام بیمه اختیاری با مراجعه به شعب تامین اجتماعی (شعبه‌ای که سوابق پرداخت حق بیمه در آن متمرکز شده) و دریافت و تکمیل فرم مربوطه به همراه ارائه یک قطعه عکس و اخذ رسید از شعبه ، درخواست خود را ثبت می‌کنند.

2- بعد از حداکثر دو ماه از گذشت تاریخ ثبت، شعبه وضعیت متقاضی را بررسی (وضعیت مربوط به سن متقاضی، سابقه بیمه، معرفی به کمسیون پزشکی و سایر مراحل اداری) و سپس نتیجه را اعلام می‌نماید.

3- اگر متقاضی واجد شرایط اعلام شد، حداکثر تا  20 روز بعد از نتیجه برای عقد قرارداد باید به شعبه مراجعه و نهایتا تا  10 روز بعد از عقد قرارداد بیمه اختیاری، حق بیمه خود را پرداخت نماید.

مزایای بیمه اختیاری تامین اجتماعی

از مزایای بیمه اختیاری به موارد زیر می‌توان اشاره نمود:

- امکان بازنشستگی بر اساس سابقه پرداخت حق ‌بیمه و دریافت حقوق مستمری؛

- برخورداری از پوشش‌های درمانی مرتبط با بیمه اختیاری؛

- دریافت حقوق مستمری به خانواده بعد از فوت فرد بیمه شده ؛

- برخورداری از پوشش‌های فوت و خدمات مربوط به کفن و دفن؛

- ارائه وسایل کمک پزشکی و کمک هزینه پروتز و اروتز؛

- برقراری مستمری از کارافتادگی کامل.

بیمه اختیاری چه مواردی را شامل نمی‌شود؟

باید توجه کنید که در کنار مزایای بیمه اختیاری، معایبی نیز دارد و این است که بیمه اختیاری موارد زیر را شامل نمی‌شود:

- کمک هزینه ازدواج؛

- از کار افتادگی جزئی؛

- غرامت دستمزد ایام بیماری؛

- بیمه بیکاری؛

- غرامت دوران بارداری.

نرخ بیمه اختیاری سال 1403

بیمه‌اختیاری هر سال نسبت به سال‌های گذشته نرخ آن چند درصد افزایش می‌یابد. در سال 1403 نرخ بیمه‌اختیاری در ماه‌های 30 روزه 19,348,696 ریال و در ماه‌های 31 روزه 19,993,653 ریال است.

جهت پرداخت هزینه بیمه اختیاری تامین اجتماعی می‌توانید به سایت تامین اجتماعی با آدرس eservices.tamin.ir  مراجعه و از قسمت عملیات بیمه شدگان خاص برای پرداخت اقدام کنید.

 

زمان پرداخت حق بیمه اختیاری تامین اجتماعی

بیمه شدگان باید حق بیمه خود را حداکثر تا آخرین روز 2  ماه بعد به شعب تامین اجتماعی پرداخت نمایند. در صورت عدم پرداخت در مهلت مقرر، قرارداد مربوطه از اولین روز ماهی که حق بیمه پرداخت نشده، لغو می‌شود و ادامه بیمه موکول به درخواست جدید می‌شود.

سخن آخر

با توجه به اهمیت بیمه برای افرادی که توسط هیچ سازمانی تحت پوشش نیستند، و بهتر است که خود را بیمه کنند در این مقاله در خصوص شرایط بیمه اختیاری تامین اجتماعی، نحوه ثبت نام آن، مزایا و معایب آن صحبت کردیم. در پایان خوشحال می‌شویم که نظرات خود را در قسمت دیدگاه ها برای ما بنویسید.