قوانین و مقررات ساختمان برای ساکنین| قوانین آپارتمان نشینی

رعایت قوانین و مقررات ساختمان برای ساکنین از جمله موارد مهمی است که در زندگی های آپارتمان نشینی باید آن را در نظر بگیرید. این قوانین به منظور حفظ نظم، برقراری امنیت، آرامش و زندگی بهتر ضروری است. به عبارتی زندگی در آپارتمان فرهنگ خاص خود را دارد که رعایت آن فرهنگ یعنی احترام به حقوق کلیه‌ی ساکنین، همچنین ایجاد صلح و بهبود زندگی در آپارتمان. لذا در ادامه به شرح مهم ترین قوانین آپارتمان نشینی می‌پردازیم.

قوانین آپارتمان نشینی

زندگی و یا کسب و کار در مجتمع های آپارتمانی قوانین و فرهنگ خاص خود را دارد. رعایت این قوانین علاوه بر ایجاد آرامش برای تمامی افراد ساکن در ساختمان، باعث رضایت اطرافیان و همسایگان نیز می‌شود. مهم‌ترین قوانین آپارتمان نشینی عبارتند از:

 قوانین شارژ آپارتمان؛

ورود، خروج و پارکینگ؛

نظافت ساختمان؛

ایمنی؛

قوانین بخش‌های مشاع ساختمان؛

عدم ایجاد مزاحمت و سرو صدا برای واحدها.

1- قوانین مربوط به شارژ ساختمان

- پرداخت به موقع حق شارژ به مدیریت ساختمان از اصلی ترین قوانین و مقررات ساختمان برای ساکنین است.

- حق شارژ هر واحد هر سال طبق جدول هزینه‌های واقعی توسط هیئت مدیره ساختمان مصوب و ماهیانه دریافت می‌شود.

- در صورت عدم پرداخت شارژ ، مدیر می تواند به صورت قانونی از آن واحد شکایت کند.

- تخلیه یک واحد توسط مستاجر قبل از قرارداد یا در پایان آن بدون تسویه حساب شارژ امکان پذیر نیست.

- از دیگر قوانین و مقررات ساختمان برای ساکنین این است که می‌توانند با توافق یک مبلغ اضافی را به عنوان تعمیرات ساختمان به شارژ اضافه کنند تا در صورت بروز مشکل از آن مبلغ استفاده نمایند.

بیشتر بخوانید: نرم افزار شارژ ساختمان

2- قوانین ورود، خروج و پارکینگ

- در صورت مشاهده افراد ناشناس در محیط ساختمان، مدیر ساختمان را در جریان بگذارید و از ورود این افراد به آپارتمان بدون هماهنگی خودداری کنید.

- ورود و خروج های مکرر و بدون کنترل باعث سلب آسایش سایر ساکنین می‌شود لذا در این خصوص بهتر است بر روی ورود و خروج نظارت نمایید.

- قرار دادن وسایل در راهرو ها و یا پارکینگ که باعث سد معبر شود، ممنوع است. به عبارتی استفاده از پارکینگ باید طبق سند یا قولنامه باشد.

- اگر پارکینگ یکی از واحدها خالی بود، فرد دیگری حق استفاده از آن را ندارد، مگر زمانی که توافق بین آنها باشد.

- در برخی ساختمانها برای ورود اتومبیل به پارکینگ کارت مجوز صادر و توسط نگهبان کنترل می‌شود.

- در تمام ورودی ها سطل حمل زباله وجود دارد ساکنین زباله را با کیسه در سطل های مخصوص قرار و کیسه زباله را خارج از سطل قرار ندهند.

- یکی از قوانین و مقررات ساختمان برای ساکنین این است که  باید در مورد مشاع و قسمت‌های مشترک آپارتمان نظیر راه پله، حیاط، پشت بام و غیره بی اجازه سایر ساکنان فعالیت شخصی نداشته باشند.

3- نظافت و بهداشت ساختمان

- افراد ساکن در ساختمان نسبت به نظافت و بهداشت قسمت های مشاع ساختمان مسئول هستند.

- در برخی مجتمع های آپارتمانی نظافت قسمت‌های مشاعات مطابق با یک برنامه زمانبندی انجام می‌شود لذا هرگونه ضایعات ساختمانی یا موادی که باعث آلودگی می شود نظافت برعهده واحد مربوطه است.

4- ایمنی از مهم ترین قوانین و مقررات ساختمان برای ساکنین

- هنگام خروج از واحد خود وسایل برقی را خاموش نمایید و هر وسیله دیگری که بدون حضور شما منجر به حادثه می‌شود در واحد قرار ندهید.

- درصورت عدم حضور طولانی مدت در هر واحد به منظور ایمنی، آب و برق واحد قطع شود و سایر موارد ضروری را به حراست یا مدیر اطلاع دهند.

- هرگونه تعمیراتی با مجوز مالک و هیئت مدیره باید باشد. زیرا برخی از تعمیرات و تغییرات ساختمان ممکن است منجر به آسیب به واحدهای دیگر شود.

- حضور  افراد خردسال در پشت بام علاوه بر ایجاد سروصدا، از لحاظ ایمنی هم پیامدهای جبران‌ناپذیری به دنبال دارد لذا بهتر است اجازه دسترسی به این بخش را به کودکان ندهید.

- ساختمان هایی که نگهبان ندارند باید شب ها درب وردی ساختمان حتما قفل شود.

بیشتر بخوانید: بیمه های ضروری مدیران مجتمع های مسکونی، تجاری و اداری

5- قوانین قسمت های مشاع

- طبق موارد موجود در قانون تملک آپارتمان ها، ساکنین باید در حد معمول و استاندارد از مشاعات استفاده کنند و باعث آزار و مزاحمت برای دیگر همسایه‌ها نشوند.

- برای نگهداری حیوانات خود نمی‌توانند از مشاعات ساختمان استفاده کنند.

- ساکنین ساختمان نمی توانند قسمت های مشاع ساختمان را تصرف و بدون هماهنگی آن را به فرد دیگری واگذار نمایند. مثلا حق اجاره یا فروش پارکینگ برای شما وجود ندارد مگر اینکه قبلا با سایر واحدها به توافق رسیده باشید.

- واحدها این حق را ندارند که به طور اختصاصی از برق و آب مشاع ساختمان استفاده کنند

- اگر در قسمت مشاعات ساختمان نظیر پارکینگ، راه پله و غیره خرابی به وجود آید، هزینه تعمیر باید به نسبت مساوی بین افراد ساکن تقسیم ‌شود.

- چنانچه قرار است در قسمت های مشاع ساختمان مانند پارکینگ جشن یا مراسمی برگزار شود باید با هماهنگی و رضایت اعضای ساختمان صورت گیرد.

- اعضای ساختمان نمی توانند از آسانسور مسافربری برای جابجایی بار و حمل اثانیه استفاده کنند. در صورت انجام این کار و خرابی آسانسور هزینه تعمیرات بر عهده آن فرد است.

- نمای بیرونی درب واحدها در آپارتمان‌ معمولا جزء قسمتهای مشاع ساختمان محسوب می‌شوند و تغییر در آنها ممنوع است.

- ایجاد روف گاردن در پشت بام باید با اجازه اهالی ساختمان انجام شود.

6- عدم ایجاد مزاحمت برای سایر واحدها

با توجه به اینکه در فضای آپارتمان افراد زیادی ساکن هستند ایجاد سر و صدای زیاد منجر به سلب آسایش خانواده‌ها می‌شود لذا باید مراعات حال سایر همسایه‌ها بشود و از ایجاد سر و صدای زیاد مخصوصا در ساعات استراحت بپرهیزید.

انجام کارهایی مانند دوییدن به خصوص در ساعات استراحت افراد، کوبیدن پا روی زمین یا داد و فریاد، جزء کارهایی هستند که می توانند باعث خشم همسایه ها شوند و باید از انجام این کارها پرهیز کنید.

به طور کلی هرگونه فعالیت ساختمانی که منجر به ایجاد سرو صداهای اضافی و بیش از حد شود باید با هماهنگی مدیریت ساختمان و در ساعاتی که معمول است، انجام شود.

قوانین آپارتمان نشینی

سوالات متداول

1- منظور از قوانین و فرهنگ آپارتمان نشینی چیست؟

مجموعه‌ای از آداب و قوانینی است که برای سکونت در یک مجتمع آپارتمانی مشخص می‌شود و تمامی ساکنین ملزم به رعایت آن هستند. به کمک این قوانین، افراد ساکن در ساختمان می‌توانند در آرامش زندگی کنند همچنین حقوق دیگران را نیز رعایت نمایند. این قوانین الزاما در همه ساختمان‌ها یکسان نیست و برخی از آنها ممکن است در هر ساختمانی متفاوت باشد.

2- ماده 48 قانون آپارتمان نشینی در مورد رعایت نظم ساختمان چه می‌گوید؟

این ماده از قوانین آپارتمان نشینی به رعایت نظم عمومی در یک ساختمان و مجتمع های مسکونی می‌پردازد. طبق ماده 48؛ قراردادن کفش، دمپایی یا جا کفشی در پشت درب آپارتمان همچنین در محوطه راهروها ممنوع است و ساکنین باید به این موضوع توجه کنند و نظم عمومی ساختمان را از بین نبرند. مخصوصا نظم راهروها که بیشتر رفت و آمد ساکنین از آنجا صورت می‌گیرد و بهم ریختگی و عدم آرایش منظم در آنجا باعث آزردگی سایر ساکنین می‌شود .

3- همسایه آزاری در قانون جرم است؟

بله. ایجاد آزار و مزاحمت بری همسایگان نقض قوانین آپارتمان نشینی است و می‌تواند جرم نیز محسوب ‌شود. برخی از مواردی که باعث آزار افراد می‌شود عبارتند از:

- ایجاد سر و صدای ناهنجار در ساختمان؛

- عدم رعایت بهداشت عمومی و نظافت؛

- مسائل مرتبط با پارکینگ؛

- ایجاد مزاحمت برای ساکنین توسط حیوانات خانگی؛

- تعمیرات در ساعت‌های استراحت؛

- مزاحمت در بخش های مشاع و مشترک آپارتمان.

البته همسایه آزاری فقط محدود به این موارد نیست و با تشخیص قاضی دادگاه رفتارهای دیگر نیز ممکن است جرم به حساب آید.

ماده 618 قانون مجازات اسلامی در خصوص جرم همسایه آزاری

فردی که با هیاهو، جنجال یا حرکات غیرمتعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال نظم و آسایش عمومی شود یا مردم را از کسب و کار بازدارد به حبس از سه ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

4- مشکلات آپارتمان نشینی چیست؟

با توجه به اینکه بسیاری از ساکنین شهرها از روستاهای اطراف یا شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ آمده‌اند به سبک زندگی شهرنشینی و مخصوصا آپارتمان نشینی عادت ندارند.

از جمله مشکلاتی که در مجتمع های آپارتمانی نسبت به خانه های ویلایی وجود دارد می‌توان رفت و آمد زیاد در ساعات مختلف شبانه روز، بلندی صدای افراد و همچنین صدای تلویزیون، رادیو و ضبط صوت‌ها اشاره کرد.

سخن آخر

در خصوص قوانین و مقررات ساختمان برای ساکنین در این مقاله توضیحاتی دادیم. با رعایت این قوانین مشکلات مجتمع های مسکونی، تجاری و اداری به حداقل می‌رسد. اما با این وجود چنانچه مشکل دیگری به وجود آید بهترین راه این است که برای کمک و حل مسئله با مدیر ساختمان در میان بگذارید. همچنین مدیران مجتمع ها برای عملکرد بهتر خود می‌توانند از نرم افزار مدیریت آپارتمان نظیر نرم افزار مدیریت ساختمان حصین حاسب استفاده کنند. این نرم افزار امکانات بسیار زیادی دارد از جمله اینکه قوانین و مقررات ساختمان را می‌توان در آن مشخص کرد و امکانات فراوان دیگر که در مقاله مربوط به آن می‌توانید مطالعه کنید.